2020. július 13., hétfő
Jenő

Belföld Szeged

Forr a levegő a vértói székelykapuk körül

A Független Városi Szövetség Magyar Egyesület minden követ megmozgat azért, hogy ne vesszen kárba 35 év munkája. A Miniszterelnökség támogatja a szervezetet, a kereszténydemokraták is javaslattal állnak elő, az Együtt alpolgármestere viszont óv a „túl erős” védelmi lépésektől.

Az egyre élesedő vita annak kapcsán robbant ki, hogy a szegedi városvezetés átalakítaná a Vértó megszokott környezetét. A 600 milliós uniós beruházás veszélybe sodorta a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület által állított székelykapukat, kopjafákat, szobrokat. A nemzeti, történelmi zarándokhelyért aggódván a kormányhoz fordult levélben az egyesület elnöke. A megkeresésre a Miniszterelnökség illetékes Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága azt a pozitív választ adta, hogy elvben támogatja az emlékhely fennmaradását, az ügy azonban helyi megoldást kíván.


Füleky Zsolt helyettes államtitkár kifejtette, eltökélt szándékuk megőrizni a tó fölött magasodó dombon elhelyezkedő, széles körben elismert emlékhelyet, ami magában foglalja egyrészt az ősmagyarság szokás- és hiedelemvilágával foglalkozó területet, másrészt a magyar nemzet nagyjainak emléket állító kopjafákat, valamint a Kárpát-medencében egyedülálló székelykapukat. Az ügyet tehát elvi támogatásban részesítik, de mivel az érintett terület és az ott található alkotások tulajdonjoga átkerült a szegedi önkormányzathoz, helyi szinten kell megtalálni a megnyugtató megoldást. Ennek kapcsán arról tájékoztatott, hogy a törvény értelmében idén minden településnek, így Szegednek is kötelező elkészítenie a településképi arculati kézikönyvét és a hozzá tartozó településképi rendeletét. A helyettes államtitkár azt javasolta, emeljék be ebbe a helyi védelemre méltó vértói emlékhelyet.

Önzetlenség

A székely nép Szeged város polgárainak és a magyar nemzetnek önzetlen szívvel adott nyolc székelykaput és kopjafákat. Aki erről az ajándékról olyan cinikus és megalázó nyilatkozattal vélekedik, mint Nagy Sándor, az SZDSZ új bőrbe bújt volt városi elnöke, az nem érdemli meg, hogy e nemzet kenyerét a szájába vegye – üzent Botka László alpolgármesterének Apró Juhász János.

A szegedi közgyűlés június végi ülésén Haág Zalán, a Kereszténydemokrata Néppárt elnök-frakcióvezetője azonnal jelezte is, pártja indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a készülő településképi arculati kézikönyvbe és rendeletbe kerüljön bele a vértói nemzeti emlékhely és kapjanak helyi védelmet a székelykapuk. Nagy Sándor (Együtt) városfejlesztési alpolgármester úgy reagált, az egész vértói dombot nem tartja alkalmasnak a helyi védelemre. Azt ígérte, „minden a helyén marad” majd, de mint fogalmazott, a „védelmi irányba sem akar erős lépést tenni” a város – a nemzeti emlékhely sorsáért aggódók tehát továbbra sem nyugodhatnak meg.


Kapcsolódó Cikkek