2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Extra Kecskemét

Gazdája füle hallatára lőtte le a kutyát

A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség állatkínzás és rongálás miatt vádat emelt egy vadász ellen, aki a nemzetközi kerékpáros-útvonalon gazdája füle hallatára kilőtt egy kutyát, majd annak tetemét a Dunába dobta.

Szalkszentmárton külterületén, a Duna árvízvédelmi töltésén húzódik az EuroVelo 6 jelölésű nemzetközi kerékpárosút, amely kerékpárosok és gyalogosok által szabadon használható. Gyakran előfordul, hogy a közlekedőkkel kutyák is haladnak az úton. A terület egyben a helyi vadásztársaság vadászterülete. A 42 éves vádlott hivatásos vadászként tisztában volt a helyre jellemző sajátosságokkal, így azzal is, hogy ezen a területen emberek és kutyák megjelenésére kell számítani.


A kutya Franciaországból jött a gazdáival.

A sértett a kétéves beauceron-border collie keverék kutyájával 2016 augusztusában érkezett Franciaországból kerékpárral Magyarországra, majd augusztus 31-én Szalkszentmárton külterületén, a kerékpáros-útvonal mellett, a gát Duna felé eső oldalán lesátorozott. Kutyája az éjszakát az utánfutóhoz kötött pórázon töltötte, majd másnap reggel gazdája rövid időre elengedte, hogy a dolgát elvégezze. A közeli lucernásban tartózkodó vádlott észlelte a kutyát és autójával a kutya irányába, a töltés tetejére indult. Amint odaért, az addigra már a gát túloldalán leszaladó kutyát a gátról leadott két lövéssel leterítette és a kutya életét kioltotta.

A kutya gazdája a lövéseket megelőzően már füttyjellel magához hívta kutyáját, a lövések hallatán pedig felrohant a töltés tetejére. A vádlott ezalatt a kutya tetemét gépkocsija platójára dobta és elhajtott, miközben a gazda szaladt a gépkocsi után. A vádlott később a kutya tetemét a Dunába dobta, azt a halászok egy hét múlva találták meg. A kutyát a mikrochip alapján a francia gazda kutyájaként azonosították.


A hivatásos vadászként dolgozó vádlott a kutya észlelését követően meg sem kísérelte felkutatni a kutya gazdáját, ehelyett indokolatlanul és szükségtelenül elpusztította az állatot. Az ügyészség a férfit állatkínzás és rongálás vétségével vádolja és vele szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy kötelezzék a gazdának okozott kár megfizetésére. A büntetlen előéletű vádlott szabadlábon várja a tárgyalást, ügyében a Kunszentmiklósi Járásbíróság fog dönteni.

Kapcsolódó Cikkek