EUR: 322,40 Ft
CHF: 287,54 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Belföld

Gulyás Gergely: a Velencei Bizottság észrevételei nem veszélyeztetik a civiltörvény célját

A Velencei Bizottság jórészt technikai észrevételei nem veszélyeztetik a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat célját – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a Magyar Időknek adott interjújában, amely a napilap szombati számában jelent meg.

“Ezért is fogadtuk el, hogy csak az 500 ezer forintot meghaladó külföldi adományozók nevét kelljen feltüntetni, a külföldről támogatott szervezetként való minősítés az adóévet követő év végével újabb támogatás hiányában szűnjön meg, továbbá hogy a – szerintünk már az eredeti javaslatban is a fokozatosság elvének megfelelő – szankcióknak a jogsértéssel arányos alkalmazását külön is rögzítsük a törvényben” – tette hozzá.


Leszögezte, hogy a törvényjavaslattal kapcsolatos egyetlen valódi elvi kérdésben a Velencei Bizottság igazat adott a kormánynak, a testület előzetes véleményében indokolt célkitűzésnek tekinti, hogy a társadalmi szervezetek külföldi támogatásának területén átláthatóságot teremtsen.

Úgy vélte, a civilekkel folytatott további egyeztetések értelmét “erősen mérsékli”, hogy “az érintett szervezetek Soros György által támogatott része nem a javaslat technikai részleteivel, hanem az átláthatóság elvének a törvényjavaslatban rögzített érvényesítésével nem ért egyet”.


Gulyás Gergely a módosított felsőoktatási törvényről – amellyel kapcsolatban európai uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen – azt mondta, hogy a jogszabály “uniós joggal való összeegyeztethetőségét illetően szerintem nem merülhet fel kétség”. “Függetlenül attól, hogy jó vagy rossz döntés volt a felsőoktatási törvény módosítása, az Európai Bizottság (EB) illetéktelen a kérdésben, az ezzel kapcsolatos vita az uniós színtéren politikai” – vélte. “Az a bolsevik jogban volt szokás, hogy a jog a politika szolgálóleánya, most ennek a megjelenését látjuk a végtelenül erőltetett, nyilvánvalóan alaptalan bizottsági kifogásban” – fűzte hozzá.

A Közép-európai Egyetemmel (CEU) kapcsolatos kérdésre a Fidesz alelnöke azt mondta, “jó lenne, ha a CEU eleget tenne a távolról sem teljesíthetetlen törvényi feltételeknek, és ennek megfelelően folytatná működését”. Ezzel szerinte “lezárható lenne az a magyar kormánnyal szembeni hangulatkeltés, amely az ügy súlyához képest indokolatlanul csökkenti az ország nemzetközi érdekérvényesítő képességét”.

Gulyás Gergely beszélt arról a módosító javaslatról is, amelyet az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásával kapcsolatban nyújtott be. Emlékeztetett arra: évek óta tart a vita, hogy mikor lehet a mágnesszalagokat átadni az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL), és ezzel egyidejűleg mikor válnak kutathatóvá. A mostani törvénymódosítás ezt lehetővé teszi, ezzel nagy lépést téve a kommunista múlt titkosszolgálati működésének az eddiginél is teljesebb megismerhetőségének irányába – fejtette ki. Hozzátette: “az az elképzelés, hogy az ÁBTL-ben óriási, a rendszerváltozás után harminc évvel a magyar politikát alapvetően megrengető titkokra lehet lelni, szerintem alaptalan”.

“Egyetértek azzal, hogy a diktatúra titkai nem lehetnek a demokrácia titkai is, de csak addig, amíg biztosítható, hogy a diktatúra áldozatai nem válnak a demokrácia áldozataivá” – szögezte le a Fidesz alelnöke.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fidesz: Szüntessék meg a migránskártyákat!

    Fidesz: Szüntessék meg a migránskártyákat!

    A kormánypárt tovább harcol a bevándorlással szemben, ugyanis a Fidesz kezdeményezni fogja a megalakuló új Európai Parlamentben, hogy az Európai Bizottság szüntesse meg a migránskártyát.

  • Egyszülős családokat ünnepeltek

    Egyszülős családokat ünnepeltek

    Egy éve nyitotta meg kapuit az első az Egyszülős Központ Budapesten. Világszinten is egyedülálló kezdeményezés és szervezet az, amit Nagy Anna kollégáival fölépített, eleinte egy szál telefonnal, később félmilliárd forintos kormánytámogatással egy gyönyörű, nyolcadik kerületi saroképületben.