2019. július 19., péntek
Emília

Külföld

Gyász! Elhunyt Helmut Kohl volt német kancellár

Elhunyt pénteken Helmut Kohl volt német kancellár. Angela Merkel nagy német és nagy európai személyiségnek nevezte őt, aki – mint a kancellár fogalmazott – halálával bevonult a történelembe. A német politikusok mellett méltatták Kohlt Európa és a világ legtekintélyesebb jelenlegi és korábbi vezető politikusai.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát péntek reggel, ludwigshafeni otthonában, hosszú betegség után érte a halál 87 éves korában.


A német egység kancellárjának is nevezett politikus 16 évig, 1982-től 1998-ig volt Nyugat-Németország, illetve az újraegyesített Németország kormányfője. A CDU-t 25 éven keresztül, 1973-tól 1998-ig vezette.

Helmut Kohl 2008-as balesete ót visszavonultan élt.


Az egykori kancellár halálhírére a német politika valamennyi meghatározó szereplője megdöbbenéssel és az elhunyt érdemeinek felidézésével reagált.

A Rómában tartózkodó Merkel kancellár a német nagykövetségén nyilatkozva kiemelte: Kohl munkásságát a német politika utóbbi évtizedeinek két legfontosabb feladata, a haza egységének helyreállítása és Európa egységének megteremtése határozta meg – tette hozzá.

A kancellár leszögezte, Helmut Kohl megértette, hogy a két feladat elválaszthatatlanul összekapcsolódik, és rendkívüli elkötelezettséggel küzdött mindkét célért.

Helmut Kohl élete véget ért, de életműve megmarad – emelte ki Frank-Walter Steinmeier német államfő a néhai kancellár özvegyének küldött részvétnyilvánító táviratában.

A szövetségi elnök táviratában hangsúlyozta: Helmut Kohlnak köszönhető, hogy Németország “európai és egyesült nemzetté” válhatott, és ezzel lezárult a “+német kérdés+”.

A volt kancellár halálával “egy nagy államférfi, egy igazán nagy német személyiség, de mindenekelőtt egy nagy európai távozott” – emelte ki Sigmar Gabriel külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.

Helmut Kohl elhunyt német kancellár “maga volt Európa”, halála pedig mélyen érintett – írta közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

“Helmut Kohl élettel töltötte meg az európai házat – nemcsak azért, mert Nyugat és Kelet felé is hidakat épített, de azért is, mert sohasem hagyott fel az Európa jövőjére vonatkozó tervek javítgatásával” – állt a közleményben.

Juncker hangsúlyozta: Kohl nélkül ma nem lenne euró.

“Kezdettől fogva tudta, mekkora politikai és gazdasági jelentősége, felbecsülhetetlen értéke és ereje van az egységes valutának a kontinens számára” – fűzte hozzá.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, örökké emlékezni fog az egykori kancellárra, aki olyan barát és olyan államférfi volt, aki segített újraegyesíteni Európát.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára úgy fogalmazott, Helmut Kohl maga volt a testet öltött egyesült Németország, az egyesült Európa.

Amikor a berlini fal leomlott, ő volt ugyanis, aki felismerte és megragadta az adódó alkalmat. Egy igaz európai – húzta alá a főtitkár.

Közleményben méltatta az elhunyt Helmut Kohl kancellárt George H. Bush, az Egyesült Államok volt elnöke is.

Az idősebb Bush elnök “a szabadság igaz barátjaként” és a második világháború utáni Európa “egyik legnagyszerűbb vezetőjeként” jellemezte a volt német kancellárt.

George H. Bush 1989 és 1993 között volt az Egyesült Államok elnöke és szorosan együttműködött Helmut Kohllal mind a berlini fal lebontásában, mind a német újraegyesítés folyamatában. Közleményében az Egyesült Államok 41. elnöke kiemelte az egykori kancellár háborúellenes érzelmeit és aláhúzta, hogy még a háborúnál is jobban gyűlölte az önkényuralmat.

Bill Clinton, aki 1993 és 2001 között volt az Egyesült Államok vezetője, nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy Helmut Kohl “felkészítette Európát a 21. századra”. “Arra volt hivatott, hogy megválaszolja korának legfontosabb kérdéseit, és korrekt válaszaival lehetővé tette egy erős és virágzó Németország újraegyesítését, valamint az Európai Unió megteremtését” – hangsúlyozta az Egyesült Államok 42. elnöke.

Nagy európaiként, az újraegyesült egyesült Németország és a francia-német barátság megalkotójaként méltatta az elhunyt Helmut Kohl kancellárt Emmanuel Macron francia elnök.

“Hazája újraegyesítésének megalkotójaként Helmut Kohl Francois Mitterrand (néhai francia köztársasági elnökkel) együtt Európa egységén és a francia-német viszony elmélyítésén dolgozott” – hangsúlyozta a francia államfő.

“Helmut Kohl történelmet írt. Európa az ő kézjegyét viseli” – méltatta Christian Kern osztrák kancellár az elhunyt politikust.

Isten nyugosztalja Magyarország barátját, a nagy öreget, Helmut Kohlt – írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délután, a volt német kancellár halálhírére reagálva.

Helmut Kohlnak kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában és a német újraegyesítésben – írta a Frank-Walter Steinmeier német elnökhöz és Angela Merkel kancellárhoz intézett részvéttáviratában Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken. “Szerencsém volt személyesen eszmecserét folytatni Helmut Kohllal. Őszintén csodáltam bölcsességét, azt, hogy képes volt kiegyensúlyozott, előremutató döntéseket hozni még a legnehezebb helyzetekben is.” – fogalmazott az orosz vezető a Kreml sajtószolgálata szerint.

Mihail Gorncsov utolsó szovjet elnök részvétnyilvánításában nagyra értékelte Kohl szerepét a hidegháború lezárásában és a kölcsönös bizalom megteremtésében. Megegyezte: Kohl nem csak személyes érdemei miatt fog bekerülni korunk történelmébe, hanem azért is, mert rendkívüli változások korszakában állt országának kormányrúdjánál.

Lengyel kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt Németország egyesítése és a lengyel-német megbékélés atyjaként emlékeztek meg a pénteken elhunyt Helmut Kohlt volt német kancellárról.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csalással migránsok kitoloncolását próbálták megakadályozni

  Csalással migránsok kitoloncolását próbálták megakadályozni

  Egy orvost, az egészségügyi személyzet további két tagját és egy tolmácsot is őrizetbe vettek csütörtökön a görög hatóságok a Számosz szigetén működő menekültügyi központban, mert hamis orvosi igazolásokkal igyekeztek megakadályozni migránsok kitoloncolását.

 • A nap képe: Mondd, hogy csííz!

  A nap képe: Mondd, hogy csííz!

  Sokan úgy gondolják, hogy a természetfotózás egy igen unalmas szakma, hiszen van, hogy órákat, sőt napokat kell várni a megfelelő témára különféle álcákba bújva.

 • Biztonsági alkalmazott lopott az adóhatóságtól

  Biztonsági alkalmazott lopott az adóhatóságtól

  Elfogtak egy húszéves bolgár kiberbiztonsági alkalmazottat, mert vélhetőleg részt vett az adóhatóság elleni hackertámadásban, amelynek során bolgár adófizetők millióinak személyes adatai kerültek illetéktelenek kezébe.