2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Külföld

Gyilkolt a terroristák autóba rejtett pokolgépe

Tejszállító autóba rejtett robbanószerkezetet hozott működésbe egy öngyilkos merénylő Szomália fővárosában. A robbantásnak legalább tizenhat halottja van – adta hírül kedden a mogadishui rendőrség.

A detonáció megsebesített további legalább 17 embert, akik közül többnek válságos az állapota, ezért a rendőrség közlése szerint félő, hogy a halottak száma emelkedni fog. Az áldozatok többsége civil. Bár a merénylő biztonsági emberek tanácskozását vette célba, a megbeszélés egy zsúfolt piac mellett zajlott.


A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab nevű terrorszervezet jelentkezett szinte azonnal a robbantást követően.

Múlt héten szerda este ugyanennek a szervezetnek az emberei túszokat ejtettek ugyancsak Mogadishuban egy étteremben, és a rendőrségnek csak másnap hajnalra sikerült véget vetnie a drámának, amelyben 31 ember vesztette életét, és mintegy 40 sebesült meg. A halálos áldozatok többségét a támadók közvetlen közelről lőtték agyon, köztük öt kislányt is.

Az al-Shabaab a washingtoni Stratégiai Tanulmányok Afrika Központjának adatai szerint tavaly több mint 4200 embert ölt meg, többet mint bármely más terrorszervezet a kontinensen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Kavicszátonyra futott vasárnap délután egy angol komp Calais francia kikötővárosnál; a fedélzetén lévő 313 utasnak nem esett baja – közölték az illetékes hatóságok.

 • Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy német falut, az egyetlen licitálónak 140 ezer eurót (mintegy 43 millió forintot) ért meg az Alwine nevű település.

 • A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A nehézkesen haladó tárgyalások ellenére kicsi az esély arra, hogy új szavazást tartsanak az Egyesült Királyságban az uniós kiválásról – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán vasárnap azzal kapcsolatban, hogy pénteken előzetes megállapodás született a kiválás legfontosabb feltételeiről.