2020. január 18., szombat
Piroska

Belföld

Hajókirándulás egy sör áráért

Egyre népszerűbbek a budapestiek körében a BKV hajójáratai, a turisták is imádják. Hétköznap bérlettel, hétvégén egy korsó sör áráért kirándulhatunk a fővárosban. A Lokál a hét BKV-hajó egyikén, a Hungárián járt.

A fedélzetre lépve mosolyogva fogadott minket dr. Tolnay László hajóskapitány, s kedélyesen beinvitált a hajó tetején lévő kormányállásba.


– A Hungária közforgalmi hajónak épült, kimondottan erre a célra, amire most is használja a vállalat. Speciálisan elég rövid és fordulékony, illetve elég nagy motorteljesítménnyel rendelkezik, hogy ezeket a rettentő bonyolult manővereket, amelyeket napjában  70-szer vagy akár 100-szor el kell végezzen a személyzet, optimálisan meg lehessen valósítani – magyarázza a Lokálnak, miközben kifutunk a kikötőből.

A BKV két hajójáratot tart fenn: a D11-es a Nemzeti Színháztól indul Újpest irányába, míg a D12-es a Nemzeti Színháztól a Római fürdőig közlekedik.

Ahogy szeljük a hullámokat és kezdenek kirajzolódni a hidak előttünk, már értjük, miért ez a legjobb közlekedési mód Budapesten.

– Az utasok imádják a hajójáratot, sokan használják városnézésre, a nyári szezonban a többségük külföldi, jól tájékozottak és napi bérlettel „felszereltek”. Sokan le sem akarnak szállni a végállomáson, több kört akarnak menni. Akár órákon át élvezik a kilátást – magyarázza a kapitány. A hajókon érvényes BKV-bérlettel bárki utazhat, hétvégén pedig 750 forintba kerül egy út.

A hajójáratokat nem csupán kirándulásra, akár munkába járásra is használhatják a budapestiek, akik így a dugók helyett a csodálatos panorámát élvezhetik.

Kapcsolódó Cikkek