EUR: 335,09 Ft
CHF: 308,08 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Veszprém

Hálás szívvel gondolunk a hősökre

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a veszprémi helyőrség szervezésében ünnepelték vasárnap a magyar hősök napját. Porga Gyula polgármester elmondta, hogy ezen a napon nemcsak az I. világháború katonáira, hanem civil áldozataira is emlékezünk.

Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe. A hősök emlékünnepét az 1924. évi XIV. törvénycikk rögzítette, mely kimondta, hogy minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szentelje.


A polgármester is fejet hajtott a hősi halottak emléke előtt (fotó: Domján Attila)

Ennek ellenére az ünnepet 1945-től nem tartották meg. A rendszerváltást követően újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott törvény kibővítette a hatályát mindenkire, akik életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.

Porga Gyula elmondta, hogy veszprémiként a legszebb kötelességünk a veszprémi hősöket „ünnepelni”, akik az ország békéjéért harcoltak. – Hálás szívvel emlékezünk ezen a szomorú, ám nagyszerű emléknapon rájuk, akiknek hálás lehet az utókor, hogy Magyarországon magyar nyelven emlékezhetünk meg róluk.

Porga: legszebb kötelességünk a veszprémi hősöket ünnepelni (fotó: Domján Attila)

A polgármester köszöntőjét követően Rainer Pál történész beszédéből megismerhettük a történelmi hátterét a 10. isonzói csatának, ahol a veszprémi katonák száz évvel ezelőtt győzelmet arattak.

Az ökumenikus áldást követően a veszprémi önkormányzat nevében Porga Gyula polgármester, valamint a veszprémi helyőrség, a magyar honvédség és a Veszprém megyei katasztrófavédelem képviselői is elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.