EUR: 324,06 Ft
CHF: 290,53 Ft
2019. június 20., csütörtök
Rafael

Külföld

Hamarosan megnyílik a Balkán legdrágább fegyháza

Még az idei év végén vagy a jövő év elején beköltözhetnek az első elítéltek a Szarajevó külvárosában felépített büntetés-végrehajtási intézménybe, amelyet a boszniai sajtó a Balkán legdrágább fegyházának nevez.

A Kelet-Szarajevóban, a boszniai Szerb Köztársaság területén található fegyházba a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői kerülnek majd – jelentette be Josip Grubesa igazságügyi miniszter.


A tárcavezető kiemelte, nehéz munka áll a minisztérium és az intézmény leendő személyzete előtt, ugyanis az országban több mint száz éve nem nyílt új büntetés-végrehajtási intézmény, így nem ismerik ennek pontos menetét és ütemezését. A boszniai börtönök többségét az Osztrák-Magyar Monarchia idején hozták létre – magyarázta Josip Grubesa.

A fegyház 24 ezer négyzetméteren terül el, 14 épületből áll majd, ahol 300 rab és 50 előzetesen fogvatartott kap helyet. Egy-egy cella 12 négyzetméteres lesz. Jelenleg 260 elítélt vár arra, hogy ott töltse le börtönbüntetését.

Az intézmény használatba helyezése előtt azonban ki kell képezni a fegyház 150 fős személyzetét is, hiszen az egyik legszigorúbban őrzött fegyházról van szó – húzta alá a miniszter.

A büntetés-végrehajtási intézmény kiépítése 19,3 millió euróba (5,9 milliárd forint) került.

Kapcsolódó Cikkek