EUR: 325,25 Ft
CHF: 294,90 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb XIV.kerület

Harc a szemét ellen

Mintegy 10-11 ezer köbméter illegálisan felhalmozott hulladékot szállíttat el a MÁV a Rákospatak utcai területéről. A rengeteg lom és építési törmelék nagy részét egy korábbi bérlője hagyta hátra. A szeméthalom eltávolítása napi 12–17 teherautóval várhatóan 90 napig tart, a mentesítés több mint 300 millió forintba kerül a vasúttársaságnak.

A MÁV-nak nagy gondot jelent országos szinten is, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális szemétlerakók létesülnek, ahol jellemzően lakossági kommunális hulladék, építési törmelék és zöldhulladék halmozódik fel. A XIV. kerület, Rákospatak utca 123. szám alatti ingatlan a MÁV Zrt. vagyonkezelésében áll, azt azonban a vasúttársaságtól 2009 júliusa óta egy másik gazdasági társaság bérelte. A MÁV és a volt bérlő között az adott terület használata kapcsán az elmúlt években számos vitás kérdés – illegális hulladéklerakás, szabálytalan áramvételezés, bérletidíj-nemfizetés – merült fel.


A MÁV az ügy mielőbbi rendezése érdekében megtette a szükséges jogi lépéseket. Az ingatlant a vasúttársaság nem hulladékkezelésre adta bérbe. Fenti körülményekre tekintettel a vasúttársaság a bérleti szerződést felmondta, a volt bérlővel szemben az elmaradt bérleti díj megfizetése és – mivel a volt bérlő felszólításra a területet nem hagyta el – az ingatlan kiürítése iránt pert indított, amelyben a bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében a bérlőt kötelezte az elmaradt  díjak és kamatai megfizetésére, valamint az ingatlan kiürítésére.

szemát, hulladék, illegális, kiégett, vasúti kocsi

Mintegy 3000 millió forintba kerül a MÁV-nak az illegális szemét elszállítása ( MTI Fotó: Lakatos Péter)

A vonatkozó további eljárások a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt indult büntetőeljárással együtt folyamatban vannak. A területre való további hulladékbehordás és -lerakás megakadályozása érdekében a bejárathoz a MÁV sorompót állíttatott és őrhelyet létesített, ahol 24 órás őrszolgálat kezdte meg tevékenységét.


A hulladék elszállításával kapcsolatban a vasúttársaság nem várta meg a bérlővel folyó jogi vita rendezését, hanem saját költségen kezdte meg az elszállítást, és majd jogi úton érvényesíti az ebből származó követelését. A MÁV ugyanakkor e tárgyban is közbeszerzésre kötelezett, ezért tart hosszú ideig a hulladék szabályos elszállítása.

A mentesítés több mint 300 millió forintba kerül a vasúttársaságnak.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.