2020. január 21., kedd
Ágnes

Életmód

Hatékonyabbá teszik a nyelvoktatást

A nyolcadikos gyerekeknek csupán a fele ismer elvárható szinten egy idegen nyelvet. A problémát felismerve a kormány nemzeti középtávú stratégiát készít az iskolai nyelvoktatás hatékonyságának fejlesztésére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának fel kell mérnie a köznevelésben az idegennyelv-oktatásra vonatkozó feltételeket, majd erre alapozva a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen ki kell dolgoznia az idegennyelv-oktatás fejlesztésére vonatkozó nemzeti középtávú stratégiát és egy intézkedési tervet 2018–2027-re – derült ki a napokban a Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározatból.


Készül a nyelvoktatás stratégia, a szakemberek beszédcentrikus módszereket javasolnak  Fotó: Profimedia, Alamy

Bár a fiatalok nyelvtudása sokat javult az utóbbi években, az még mindig nem elégséges. Az Oktatási Hivatal a 2015/2016-os tanév idegen nyelvi mérésének eredményei alapján készített kutatása szerint a nyolcadikos gyerekek fele tud olyan szinten idegen nyelvet, ahogyan kellene, és az ország két fele között hatalmasak a különbségek a gyerekek idegennyelv-tudásában is. A gyenge eredményt elérő iskolák több mint fele az Észak-Alföldön vagy Észak-Magyarországon van. A községi iskolák zömében még mindig nem választhatnak idegen nyelvet a diákok, a többségükben csak egy nyelvet tanítanak.

– A középiskolákban érettségire vagy nyelvvizsgára készítjük fel a diákokat. Az itt megkövetelt témák, mint például a család, ételek, hobbik, korlátozottan hasznosíthatóak a munka világában – mondta a Lokálnak Gyulai Éva, a Wise Business English Solutions Kft. ügyvezető igazgatója.


A szakember szerint olyan módszertan szerint kellene tanítani a diákokat, ami a mindennapi életből vett példákon alapul. Ez lehetne egyebek mellett a stresszkezelés vagy az érettségire felkészítés.

– Nagyon lényegesnek tartom, hogy a nyelvoktatás beszédcentrikus legyen. Ebben még jelentősen lehetne fejlődni. Sajnos nem véletlen, hogy a fiatalok egy állásinterjún nem mernek megszólalni. A diákok idegennyelvi szókincse abból tevődik össze, amit az évek során megtanultak, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen témákkal foglalkoznak az iskolai órákon – mondta Gyulai Éva.

Kapcsolódó Cikkek

 • Változások, nem csak munkavédelmiseknek

  Változások, nem csak munkavédelmiseknek

  Az új év rendszerint sok jogszabályi változást hoz magával. 2020. január 1-jével a munkavédelmi törvényben is több jelentős módosítás történt, különösen a nyilvántartási és adminisztratív feladatok körében.

 • Mire képes az anyai szeretet?

  Mire képes az anyai szeretet?

  Az Elveszett levelek sodró, magával ragadóan izgalmas és megható történet tiltott szerelemről, igaz barátságról és a háború női oldaláról.

 • Kiadások, amelyeket bátran kiszervezhetünk az online térbe

  Kiadások, amelyeket bátran kiszervezhetünk az online térbe

  Ma már nemcsak az irodába rendelünk ételt, hanem akár egy családi eseményre vagy a diákok a suliba is szívesen összedobják a pizzára valót. Nem csupán az étkezési szokásainkat, de számos más tevékenységet is kiszerveztünk az online térbe.