EUR: 329,95 Ft
CHF: 299,86 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Hogyan védjük ki a telefonos csalásokat?

Manapság egyre több a telefonon történő csalások száma, ami miatt a rendőrség több nyomozást is indított már. De mit tehetünk azért, hogy mi ne váljunk áldozattá. Íme néhány jó tanács!

A csalók sokszor azt állítják, hogy valamelyik ismert telefontársaság alkalmazottai és egy nyereményjáték keretein belül kisorsolták a hívott fél telefonszámát, a jutalom pedig nem más, mint pénznyeremény. De a nyereményt csak úgy vehető át, ha a kisorsolt illető követi az utasításaikat a bankautomatánál, ahol majd be kell írni azt a kódot, amit a telefonbeszélgetés alatt megkapott. Az úgynevezett ‘kód’ nem más mint egy telefonszám, amit az átvert fél, gyakorlatilag feltölt  a saját folyószámlájára. Így nyílt utat biztosít a csalóknak, hogy komoly pénzösszegekkel megfosszák őt a szélhámosok.


A rendőrség óva int mindenkit, hogy bedőljön a megtévesztőknek, ezért készült egy lista, amikre mindenkinek figyelnie kell.

 • A legfontosabb, ha nem vettünk részt semmilyen nyereményjátékon, akkor nem is nyerhetünk! Amennyiben mégis részt vettünk, érdemes a szolgáltatónk honlapjáról, vagy bármilyen hivatalos, hozzájuk tartozó telefonszámon keresztül érdeklődni.
 • A bankkártya adatainkat mindig titkosan kezeljük, és sose adjunk ki róla információt légből kapott ígérgetések hatására.
 • Ha pedig a tipikus ‘unokájuk bajba került és pénz kell’ című történettel próbálnak pénzt kicsikarni telefonon, azonnal a hozzátartozót kell keresni, hogy kiderüljön, valóban megtörtént-e a baj.

Így elkerülhető, hogy ilyen módszerekkel megkopasszanak bárkit is. Amennyiben hasonlóval próbálkoznak a csalók hívni kell a 112 központi telefonszámot – mondta a Police.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

  Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

  Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A kormányfő értékelő beszédet tartott, melyben beszámolt arról, hogy a kormány minden polgármesterrel együttműködik, valamitn szóba kerültek a környezetvédelem fontosabb kérdései is.

 • További melegrekordok dőltek meg hétfőn

  További melegrekordok dőltek meg hétfőn

  A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.