2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Eger

Hol végzi a sok lufi?

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű civil kezdeményezést 2011-ben indították el azzal a céllal, hogy felhívják a társadalom figyelmét a gyermekeltűnések aggasztó jelenségére. A program részeként országszerte minden évben gyereknapon több mint tízezer világító léggömböt engednek a magasba. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon landolás után milyen károkat okozhatnak környezetünkben ezek a lufik.

Szép dolog emlékezni, szimbólumokat állítani, és kell is, de egyáltalán nem mindegy, milyen áron! Arra gondolt már valaki, hogy a lufik a vizeinkben, az erdeinkben érnek földet kidurranva, az állatok megeszik őket, és ez milyen károkat okoz? Csak az érdekesség kedvéért néhány hasonló és szintén népszerűen eldobált anyagról: az üvegnek 1-2 millió év, a műanyag szatyornak 200–1000 év, az eldobható pelenkának pedig 550 év a lebomlási ideje.


Megkérdeztük az immár évek óta népszerű Ezer Lámpás Éjszakája programot szervező céget, hogy mit gondolnak a bomlási időről és a felhasznált luftballonokról. Örömmel konstatáltuk, hogy ebben az esetben egy környezetbarát kezdeményezésről van szó ebben.

– Természetesen a program kitalálásakor és megvalósításakor bennünk is felmerült ez a kérdés, és mi is egyetértettünk abban, hogy ezt a problémát nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Felelősségteljes cégként, az Ezer Lámpás Éjszakája szervezőiként mi is szívünkön viseljük a körülöttünk lévő környezet, az erdők, vizek, állatok sorsát. Éppen ezért nem volt kérdés, hogy a lufikat olyan környezetbarát anyagból gyártatjuk le, amely gyakorlatilag pár nap alatt lebomlik. Ezáltal minél kisebb mértékben szeretnénk beavatkozni és befolyásolni a környezetünket. A lufik tehát környezetbarát tanúsítvánnyal is el vannak látva – válaszolta kérdésünkre Turnai Bálint, a szervező cég képviseletében.


Egerben is szélnek eresztettek ezer luftballont

Kapcsolódó Cikkek