EUR: 325,73 Ft
CHF: 295,86 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Külföld

Holttesteket és roncsdarabokat találtak a lezuhant katonai repülőgépről

Holttesteket és roncsdarabokat találtak a több mint száz utassal a fedélzetén az Andamán-tengerbe zuhant mianmari katonai repülőgépről – közölte csütörtökön a mianmari hadsereg a hivatalos Facebook-oldalán.

A haditengerészet és civil hajók eddig 29 holttestre – köztük számos gyermekére – bukkantak a Mianmar déli részén található Launglon kikötőváros partjainak közelében. Hozzátették: rátaláltak két mentőmellényre, ruhákkal tömött zsákokra és egy Y-8F-200 típusú, kínai gyártmányú repülőgép kerekére is.


A kutatás folytatódik kilenc hadihajó, öt vadászgép, két helikopter és civil hajók részvételével.

A holttesteket és az esetleges túlélőket egy közeli halászfaluba, Szanlanba szállítják, ahol több mint 40 mentő és számos egészségügyi dolgozó várja majd őket.


/Fotó: EPA

A mianmari hadsereg repülőgépe 122 emberrel – köztük 15 gyermekkel és a személyzet 14 tagjával – a fedélzetén csapódott a tengerbe szerdán. A földi irányítás a felszállás után 29 perccel vesztette el a kapcsolatot a géppel, amikor az mintegy 5500 méterrel az Andamán-tenger felett, Davei városától 70 kilométerre nyugatra repült. Sajtóértesülések szerint a 14 fős személyzeten kívül a hadsereg tagjai és közeli hozzátartozóik utaztak rajta. Az ország déli részében fekvő Mjeikből Rangunba tartó gép törzsét már korábban megtalálták a tengerben, Daveitől 16 tengeri mérföldre pedig a víz felszínén úszó olajfoltokra bukkantak.

Mjat Min Oo tábornok, a hadsereg szóvivője szerint a repülőgép eltűnésekor esett az eső.

A kínai gyártmányú gépet 2016 márciusában vásárolták, és összesen 809 órát repültek vele. A szerencsétlenség pillanatában 2,4 tonna rakományt szállított.

A hadsereg azóta nyilvánosságra hozta a repülőgépet vezető pilóták neveit is: a gépet Nyen Csan alezredes vezette, aki 3162 repülési órával rendelkezett, rajta kívül még két másodpilóta, Szo Szu Vin alezredes, valamint Szant Zin Htaj őrnagy tartózkodott a pilótafülkében.

Mianmarban nem ritkák a repülőgép-balesetek. Tavaly júniusban egy katonai helikopter zuhant le az ország középső részén, a szerencsétlenségben három ember vesztette életét. Tavaly februárban a hadsereg öt tagja halt meg, amikor a légierő egyik gépe lezuhant a fővárosban, Najpjidóban.

Kapcsolódó Cikkek