2020. július 13., hétfő
Jenő

Belföld

Hőségriadó! Így éljük túl a kánikulát

Hétfőig hőségriasztás lesz érvényben, a pokoli hőséget – főleg a budapesti betonrengetegben – pedig leginkább a víz közelében lehet kibírni. A Lokál a legrégebbi budapesti strandra, a margitszigeti Palatinusra látogatott ki.

Enikő (balra) és Zsófi

– Már alig vártuk, hogy vége legyen a vizsgaidőszaknak és kijöhessünk egy kicsit lazítani. Mivel mindketten a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen vagyunk fogorvostan-hallgatók, ezért már ránk fért a kikapcsolódás – mondja a medenceparton hűsölve Zsófi. Barátnője, Enikő hozzátette, hogy sokat jár futni a Margitszigetre, így adta magát, hogy ide jöjjenek.


 

– Érdekes, amikor felvetettük a strandolás ötletét, mindketten a Palatinust mondtuk – mondta mosolyogva. A Palatinuson egyébként hat medence és négy csúszda szolgálja a felhőtlen kikapcsolódást, de rengeteg büfé és árus is van. Kicsik és nagyok, egymás után rohangálva szaladgálnak egyik medencéből a másikba.

– Végre jó idő van, így egyértelmű, hogy kihoztuk a piciket a strandra. Már régi ismerősökként köszöntjük az itt dolgozókat, hiszen sokat járunk ide nyáron. A gyerekek is élvezik, de ha nem strandon vagyunk, akkor otthon próbáljuk átvészelni ezt a kánikulát. Örülünk, hogy felújították a Palatinust – mondta két fiatal anyuka, Viktória és Viki, miközben gyermekeikkel, Áronnal és Amáliával játszottak a gyerekmedencében. Pár lépésre tőlük a kis Benett pancsol.


– Ebben a melegben mindig a strandra jövünk hűsölni – árulta el nekünk édesanyja, Ágnes. – A férjem reggel kihozott minket, azóta itt múlatjuk az időt, nagyon élvezzük. Benett egyébként nemcsak a strandot, hanem a fotózást is kifejezetten élvezte.


A fővárosiak jól teszik, ha a hétvégét is vízparton töltik, mert az országos tiszti főorvos hétfő éjfélig az ország egész területére másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az időkép.hu szerint a kánikula csupán jövő pénteken kezd mérséklődni, így addig a napi csúcshőmérséklet 35-36 fok körül alakul.

Senki ne hagyja a kocsiban a gyermekét!
Jó tudni, hogy hőség idején a munkáltatóknak hűtött védőitalt, rendszeres – óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces – pihenőidőt kell biztosítaniuk a szabadban dolgozó munkavállalók számára, lehetőleg hűvösebb, árnyékos helyen.
A rendőrség arra figyelmeztet: a forróság miatt gyengül az autósok koncentrációs képessége, tompul a figyelme, több a koccanás, a baleset. Emellett arra is nagyon fontos ügyelniük az autósoknak, hogy még résnyire lehúzott ablaknál se hagyják az autóban magukra állataikat, legfőképpen pedig gyermeküket, ugyanis ennek könnyen végzetes következményei lehetnek.
 
Így éljük túl a kánikulát!
Léteznek különféle könnyen betartható praktikák, amelyek segítenek elviselni a nagy meleget. Minderről dr. Bense Tamás családorvos beszélt lapunknak.
1. A klímát mindig csak öt fokkal állítsuk alacsonyabbra, mint a kinti hőmérséklet, így elkerülhetjük a megfázást.
2. Naponta legalább két liter folyadékot (ha tűző napon dolgozunk vagy sportolunk, akár 7-8 litert is) fogyasszunk.
3. Ne terheljük túl a gyomrunkat. Fogyasszunk könnyű ételeket, sok salátával és hallal.
4. Kisgyerekek és idősek lehetőleg a legnagyobb melegben ne menjenek a szabadba és ne közlekedjenek.
5. Nemcsak a strandon, hanem egy városi kirándulás alkalmával is hasznos lehet a kalap viselése.
 

Árlista:

Strandbelépő: 2100–2800 Ft

Sör: 600 Ft

Limonádé: 750 Ft

Lángos: 500–850 Ft

Hamburger: 850 Ft

Hotdog: 550 Ft

Palacsinta: 250 Ft

Hekk: 150 Ft/10 dkg

Főtt kukorica: 450 Ft

Jégrém: 850 Ft

Kapcsolódó Cikkek