EUR: 328,14 Ft
CHF: 300,88 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Sport

Hosszú hadat üzent a FINA-nak

Újabb állomásához érkezett Hosszú Katinka és a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) párharca. Az olimpiai bajnok nyílt levelében arra kérte az úszókat, hogy – a teniszezők és kosarasok példáját követve – közösen lépjenek fel a FINA egyeduralma ellen.

A háromszoros olimpiai bajnok azért akadt ki, mert a szövetség a versenyzők megkérdezése nélkül dönt a szabályváltozásokról. Mint ismert, a FINA nemrégiben módosította a Világkupa-versenyek kiírását, így a jövőben egy versenyző egy viadalon maximum négy egyéni számban indulhat. Hosszú egy-egy Vk-viadalon tíz vagy még több számban is részt vett, ezekkel sok pénzt keresett, sok aranyat nyert, ezért azonnal támadást intézett a változtatások ellen.

Hosszú szerint a Világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt – szerinte – a sportág legfontosabb szériája lehetne. Úgy véli, az úszás is megérett az NBA kosarasai vagy a profi teniszezők által évtizedekkel ezelőtt kitaposott ösvény követésére, azaz hogy a FINA az úszók megkérdezése nélkül ne hozhasson fontos döntéseket.


Hosszú Katinka többszörös világ- és Európa-bajnok versenyző /Fotó: Fotó: Soós Lajos

„Ha 2017-ben úszónak állsz, egyvalamiben biztos lehetsz: ha nem kerülsz a világ öt legjobbja közé, többet fogsz beletenni az úszásba, mint amennyit valaha profitálhatsz belőle. Vonzó egy ilyen pálya? Nem túlságosan. Lehetne vonzóbbá tenni? Meggyőződésem, hogy igen, ha a FINA nem hátráltatni, hanem segíteni akarná a legjobbjait” – írta Katinka.

Az eredeti lex Hosszú némileg megváltozott, hiszen – legalábbis anyagilag – már nem járna rosszul a Vk-sorozatban taroló Iron Lady és a dél-afrikai Chad le Clos, de nem biztos, hogy nyílt levelezgetéssel további szimpátiát vált ki a szurkolók körében. Inkább házon, azaz medencén belül kellene hozzá hasonlóan erős szövetséges(eke)t keresni. A teniszezők is így kezdték…


További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Kovács Katalin: Át kell élni a vb minden pillanatát

  Kovács Katalin: Át kell élni a vb minden pillanatát

  Kovács Katalin nosztalgikus érzésekkel a szívében indult családjával Szegedre, a kajak-kenu vb-re. A 31-szeres világbajnok felidézheti a szegedi élményeket, és talán a versenyek hangulata nyomán nagyobbik lánya is követi majd az anyai példát.

 • Rossz hír! Kizárták a Kárász, Kozák párost

  Rossz hír! Kizárták a Kárász, Kozák párost

  A csütörtöki előfutam után kizárták az 500 méteren címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta kajakpárost a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, mert a hajójuk könnyebbnek bizonyult a megengedettnél a mérlegelésnél.

 • Újabb magyar döntős hajó a kajak-kenu világbajnokságon

  Újabb magyar döntős hajó a kajak-kenu világbajnokságon

  A férfi 500 méteres kajakpáros bejutott a döntőbe, a kenus Nagy Bianka (200 m) és Bodonyi András (500 m) valamint az 500 méteren címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta duó pedig a csütörtöki előfutam után a középfutamban folytatja szereplését a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.