2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Ózd

Hová tűnt egymilliárd?

Pár hónapja még egymilliárd forint költségvetési tartalékról beszélt Ózd polgármestere, a múlt heti képviselő-testületi ülésen viszont már 450 millió forint bármikor igényelhető folyószámlahitelt szavazott meg a város önkormányzata. A kényszerhelyzetben a város érdekét szem előtt tartva szavaztak a képviselők.

A közelmúltban még második főállású alpolgármester alkalmazásáról és egy városi havilap indításáról döntött a jobbikos többség, de mára kiderült, nem volt alapja az ilyen költekezésnek. Mostanra odajutottak, hogy a büdzsé folyószámlahitellel történő megtámogatására van szükség.


– Szomorú tény: önök nem értenek a város vezetéséhez – mondta Vitális István képviselő a polgármesternek az új helyzet ismeretében. Emlékeztetett rá, hogy 2014-ben több száz millió forint tartalékkal vette át Janiczak Dávid és csapata Ózdon az irányítást, majd azonnal meghirdették, itt nem lesz pazarlás. Emlegettek fejlesztéseket is, amelyeket naprakészen harsogott az ózdi média. Ilyen volt az oxigéngyár paintballpályává alakítása, a strand nagyarányú fejlesztése, amire húszmilliót el is költöttek, és nincs látszata, illetve vásároltak bárányokat, amelyeket simogatni lehet a reklám kedvéért. Most viszont már a baj elkerülésén dolgoznak.

Fürjes Pál kiszámolta, hogy egyetlen fel nem vett forint után 0,75 százalék kamatot fizet a banknak az önkormányzat, a felvett összeg forintjáért pedig 2,2 százalékot. Mindez a dilettáns munka, a dilettáns ötletek eredménye – szögezte le a Fidesz frakcióvezetője.


Fotó: Lokál 
 Fürjes Pál frakcióvezető nem támogatta az előterjesztést 

A polgármester azzal érvelt, hogy 2015-ben is igénybe kellett venni ilyen keretet, majd a támogatásokat lecsökkentő kormányt hibáztatta a kialakult helyzetért. Vitális pontosított, miszerint 2015-ben csak százmilliós hitelről volt szó. Emlékeztetett rá, hogy a kormány korábban rendezte az önkormányzatok adósságát, majd intézkedéseivel megakadályozta, hogy megismétlődjön a pénzügyi krach.

Kiss Judit (Jobbik) számon kérte, miért nem épült ki Ózdon 2014-ig a szennyvízcsatorna-hálózat, de Vitális tudatta vele, hogy dilettáns gondolkozásra vall a hozzászólása, és egyébként az előző ciklusban megépült az új szennyvíztisztító telep. Végül a város érdekében a testület elfogadta az előterjesztést.

Fotó: Lokál
 A városházi ellenzék nem érti: hol a lé? 

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.