2020. január 17., péntek
Antal, Antónia

Extra

Hova tűnt Tobey Maguire?

Évek óta nem láttuk a mozikban Tobey Maguire-t. A 2000-es évek egyik legjobban fizetett sztárja az utóbbi időben elvétve tűnik csak fel a filmvásznon és akkor is leginkább kisebb szerepekben vagy kevésbé ismert művészfilmekben. Hogy mi volt a bukásának az oka? Csupán találgatni lehet, de összegyűjtöttük a legnépszerűbb teóriákat illetve a legjobb filmjeit a kölyökarcú színésznek.

Volt idő, amikor a 42 éves Tobey Maguire lábai előtt hevert egész Hollywood. Egy filmért átlag 15-20 millió dolláros gázsit vett fel és a legmenőbb rendezők keresték a kegyeit. Sokan úgy gondolják, hogy a színész bukása a Pókember filmekhez vezethető vissza, mivel a kissé lúzer Peter Parker figurája annyira beskatulyázta őt, hogy utána nagyon kevés lehetőséget kapott arra, hogy hús-vér férfiként is feltűnhessen a vásznon. Nagy költségvetésű filmben utoljára a 2013-as Nagy Gatsby című vizuális orgiában láthattuk, amiben minő meglepő, egy meg nem értett kisembert játszott Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan és Isla Fisher társaságában. 


TOBEY MAGUIRE és JENNIFER MEYER  Credit line: Profimedia, Visual

A bukás másik oka a házassága megromlásában lehetett. Mint ismeretes, Tobey és neje, Jennifer Meyer már egy ideje külön élnek. A páros még 2007-ben házasodott össze, és két gyermekük született. Sosem voltak a bulvárlapok címlapján botrányos életvitelükkel. Látszólag példás házasságban éltek, ám egyszer csak a semmiből bejelentették, Tobey kiköltözött a családi házból. Mint kiderült, állítólag a kölyökképű sztár félrelépett a házasságuk alatt, amit Jennifer nem nézett el neki. A baj csak az, hogy Meyer édesapja, a hollywoodi körökben igencsak befolyásos személynek minősülő Ronald Meyer producer. Többek szerint az ő “áldásos” közbenjárásának köszönhető, hogy Tobey nem kap mostanában munkát az álomgyárban. 

Tobey Maguire gyermekeivel: Ruby (b) és Otis (j)  Credit line: Profimedia, Xposurephotos

A magánéleti kudarcai azonban mit sem vonnak le Tobey tehetségéből, ezért összegyűjtöttük azt az öt filmet, ami miatt hajlandóak vagyunk neki elnézni a szürreális Pókember-filmeket. 


5 film, amiért visszaköveteljük a vászonra Tobey Maguire-t!

Pleasantville (1998)

Ezzel a filmmel kezdődött Tobey és Gary Ross gyümölcsöző munkakapcsolata. A tejfelesképű pályakezdő ebben a filmben egy olyan srácot alakít, aki a testvérével együtt egy varázslatos véletlen folytán kedvenc, ötvenes években játszódó sorozatukban találják magukat. A különleges vizuális megoldások és a bájos történt mellett olyan sztárok adták a nevüket a filmhez, mint a karrierje elején járó Reese Witherspoon, Joan Allen és Jeff Daniels. A 40 millió dolláros költségvetésű film a jó kritikák dacára éppen hogy visszatermelte gyártási költségeit. A szakma viszont a keblére ölelte a Pleasantville-t és három Oscar-jelöléssel támogatta meg az alkotást. 

Árvák hercege (1999)

A színész ebben a szívet melengető filmdrámában egy árva fiút játszik, akit a Michael Caine által alakított orvos fogad be és nevel fel az általa működtetett lelencben, ahol a doktor illegális abortuszokat is végez. Az egyik páciens azonban felébreszti a tudás vágyat a Tobey által alakított Homerban, így elhagyja az intézményt, hogy láthassa a világot. Azonban hamar rá kell jönnie, hogy a világ nem olyan idealizált hely, ahogy ő korábban elképzelte. Maguire itt új színekkel tudta felvértezni az alakítását, azonban a rivaldafényt (amúgy megérdemelten) a színészveterán Michael Caine lopta el előle, aki Wilbur Larch alakításért a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját vihette haza.

Vágta (2003)

2003 nyarának legnagyobb meglepetésfilmje volt a Seabiscuit nevű kissé suta versenyló és zsokéja, Red Pollard történetét feldolgozó Vágta című eposz. A filmet forgató stúdió nem kis kockázatot vállalt: közel 90 millió dolláros költségvetést szavaztak meg az alkotásnak, dacára annak, hogy korábban egyetlen hasonló témájú film sem hozott ekkora bevételt. Gary Ross rendező azonban ugyanannyira hajthatatlan volt, mint a Pleasantville esetében és megint neki lett igaza: a film csak Amerikában 120 millió dollárt keresett és 7 Oscar-jelölést gyűjtött be. Maguire hónapokig készült a szerepre;a legtöbb kaszkadőr mutatványt maga végezte el, aminek meg is lett a böjtje: az egyik jelenetnél súlyos hátsérülést szenvedett, amikor levetette magáról az egyik elszabadult ló. Egy ideig úgy volt, hogy sérülései miatt nem tudja elvállalni a Pókember második részét. A helyére jóbarátját, Jake Gyllenhaal-t akarta ugrasztani a stúdió. 

Testvérek (2009)

A Pókember filmek után színészi kihívásokat keresett Maguire és talán a Testvérek című film az a pozitív kivétel, ahol nem a fura, kicsit nyomi srácot kellett hoznia. Az alkotásban a színész egy elkötelezett katonát alakít, aki egy afganisztáni ütközet során eltűnik. A családja halottnak hiszi, így a felesége (Natalie Portman) egy idő után közelebb kerül férje régi bajtárásához (Jake Gyllenhaal) ám egy nap a halottnak hitt férj visszatér, viszont már közel sem azaz ember, aki évekkel korábban elindult harcolni a hazájáért. Tobey ebben a filmben nyújtotta a legösszetettebb alakítását karrierje során, amit Golden Globe-jelöléssel háláltak meg neki a külföldi újságírók. 

Gyalogáldozat (2014)

A filmről nagyjából senki se hallott, az amerikai premiert közel másfél évvel eltolták, a bevétele meg nem haladta meg a három millió dollárt sem. A teljes kudarctól egyedül Tobey játéka mentette meg a mozgóképet, aki elementáris erővel jeleníti meg az évekig Magyarországon bujkáló sakkzseni Bobby Fischert. A film rendkívül merészen mutatja be a Hidegháború sújtotta világot, miközben Fisher a saját démonaival is meg kellett hogy küzdjön. 

Kapcsolódó Cikkek

  • Megható! Így vigasztalták Liptai Claudiát

    Megható! Így vigasztalták Liptai Claudiát

    Két héttel Gesztesi Károly halála után a műsorvezető egy újabb bejegyzést osztott meg közösségi oldalán, amiben elárulta, hogy barátai mennyit segítenek neki, hogy feldolgozza azt a mérhetetlen fájdalmat, amit volt férje és gyermekének édesapja elvesztése miatt érez.

  • Kim Kardashian a mellét is sminkeli

    Kim Kardashian a mellét is sminkeli

    Kim Kardashian ismét megmutatta testét Mexikóban, tengerparti fürdőzés közben. A valóságshow sztár egy teljes napot töltött a strandon egy bronzszínű, egyrészes fürdőruhában, ami kevesebbet takar testéből, mint egy bikini.