2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Békéscsaba

Idén a megelőzésen volt a hangsúly

Békéscsabán is egy, a fiataloknak szóló rendezvénnyel emlékezett meg a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a Kábítószer-ellenes Világnapról.

Bár a világnap június 26-ára esik, a városi eseményt a KEF tagszervezetei már 23-án megtartották az Andrássy Társaskörben. Az idei esemény fő célközönsége a fiatalság volt, ahogy azt a jelmondat is kifejezi: „A város fiataljainak aktivitása a jövő közösségének záloga”. A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját 1988. június 26. óta évente ekkor tartják meg világszerte. Ezen a napon szenvedélybetegségek ellen küzdő szervezetek tartanak különböző prevenciós előadásokat.


Fotó: Fekete Róbert A Kábítószer-ellenes Világnap fő célközönsége a fiatalság volt

A nap és az ENSZ 1987-es határozatának egyik fő célja az, hogy az illegális kábítószer-fogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentsék. Magyarországon 1997 óta tartják hivatalosan a kábítószer-ellenes napot. Ha figyelmesen nézzük az évszámokat, látszik, mennyire különleges év az idei, hiszen a világnap maga idén 30 éves, míg Magyarországon kereken 20 éve ünneplik – tudtuk meg Kotroczóné Antal Teréztől, a békéscsabai KEF elnökétől. Viszont ezek az évek sajnos azt is mutatják, hogy egy generációkon átívelő, folyamatosan aktuális bajról van szó.

Fotó: Fekete Róbert

 

A szakember azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem azért foglalkoznak idén kiemelten a fiatalokkal, mert náluk fokozottabban lenne jelen a probléma, hanem azért, mert most a megelőzésen volt a hangsúly, hogy a rendezvényen olyan lehetőségeket, elfoglaltságot mutassanak nekik, ami mellett nem lesz szükségük a szerekre, hogy teljes legyen az életük.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.