EUR: 325,28 Ft
CHF: 295,22 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Békéscsaba

Idén a megelőzésen volt a hangsúly

Békéscsabán is egy, a fiataloknak szóló rendezvénnyel emlékezett meg a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a Kábítószer-ellenes Világnapról.

Bár a világnap június 26-ára esik, a városi eseményt a KEF tagszervezetei már 23-án megtartották az Andrássy Társaskörben. Az idei esemény fő célközönsége a fiatalság volt, ahogy azt a jelmondat is kifejezi: „A város fiataljainak aktivitása a jövő közösségének záloga”. A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját 1988. június 26. óta évente ekkor tartják meg világszerte. Ezen a napon szenvedélybetegségek ellen küzdő szervezetek tartanak különböző prevenciós előadásokat.


Fotó: Fekete Róbert A Kábítószer-ellenes Világnap fő célközönsége a fiatalság volt

A nap és az ENSZ 1987-es határozatának egyik fő célja az, hogy az illegális kábítószer-fogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentsék. Magyarországon 1997 óta tartják hivatalosan a kábítószer-ellenes napot. Ha figyelmesen nézzük az évszámokat, látszik, mennyire különleges év az idei, hiszen a világnap maga idén 30 éves, míg Magyarországon kereken 20 éve ünneplik – tudtuk meg Kotroczóné Antal Teréztől, a békéscsabai KEF elnökétől. Viszont ezek az évek sajnos azt is mutatják, hogy egy generációkon átívelő, folyamatosan aktuális bajról van szó.

Fotó: Fekete Róbert

 

A szakember azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem azért foglalkoznak idén kiemelten a fiatalokkal, mert náluk fokozottabban lenne jelen a probléma, hanem azért, mert most a megelőzésen volt a hangsúly, hogy a rendezvényen olyan lehetőségeket, elfoglaltságot mutassanak nekik, ami mellett nem lesz szükségük a szerekre, hogy teljes legyen az életük.

Kapcsolódó Cikkek