EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb Kecskemét

Ifjú tehetségek lepték el a színpadot

A Színjátszó Maraton négy napja alatt megtekinthető az elmúlt egy év kecskeméti diák- és gyermekszínházi előadásainak java, valamint néhány színházi csemege is.

A megnyitót megtisztelte jelenlétével Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is, aki kislányával érkezett a Ciróka Bábszínházba, hogy megtekintsék az első nap színdarabjait. A Ciróka harmadik alkalommal ad otthont a Színjátszó Maratonnak. Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója, az esemény házigazdája köszöntötte a megjelenteket.


A színjátszás segíti a személyiség kialakulását is

– Nagyon fontosnak tartom a diákszínjátszást, mindannyian tudjuk, milyen előnyei vannak ennek a közösségi tevékenységnek. Nagyon nagy érték az, amit Sárosi Gábor végez Kecskeméten. Nekünk, a Ciróka Bábszínháznak nagyon fontos a ti tevékenységetek, a ti munkátok, az, hogy léteztek, és nagyon nagy örömmel adunk helyet a maratonnak – szólt az ifjú színészpalántákhoz az igazgatónő.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester a lélek mély bugyraiba invitálta a közönséget. – Vannak fiatalok, akik nagyon szeretnek színpadra lépni, nagyon szeretik magukat megmutatni, és vannak olyanok, akik irtóznak ettől. Sőt olyan is van, aki színpadon nagyon szívesen belehelyezkedik valamilyen szerepbe, ám a magánéletben visszahúzódó személyiség és nem akar a társaság középpontja lenni. Valószínűleg a személyiség legmélyebb bugyraiba kell ahhoz lemerülni, hogy magyarázatot találjunk ezekre a jelenségekre. És ha már ott vagyunk a személyiség legmélyebb bugyraiban, akkor próbáljuk megérteni, miért olyan fontos dolog a színjátszás. Egyrészt segíti az oktatási, nevelési folyamatot, másrészt segíti a személyiség kialakulását – emelte ki az alpolgármester.


Orbán Edit, aki nélkül a maratonra nem kerülhetett volna sor (egyrészt mert ő Sárosi Gábor édesanyja, másrészt mert 25 évvel ezelőtt ő alapította a diákszínjátszó műhelyt, 18 éve pedig létrehozta az első maratont) visszatekintett az elmúlt két és fél évtizedre.

– Nagyon régen volt az, amikor láttam – főleg Gáboron és barátain keresztül – a gyerekeken, hogy valami hiányzik az életükből. Aztán ahogy elkezdtünk játszani, rájöttünk, hogy a játék és az alkotás együttes öröme az, ami nagyon hiányzott. Ez volt az, ami boldoggá, vidámmá és elégedett emberekké tette őket – mondta a tanárnő, akinek köszönhetően évről évre minden tanév végén összegyűlnek a diákszínjátszók Kecskeméten, hogy bemutassák egymásnak, a családoknak, a barátoknak, milyen csodákat alkottak az előző maraton óta eltelt egy év alatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.