2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Belföld

Így néznek ki most a Szomszédok legendás helyszínei – Fotók!

Mára legendássá vált a gazdagréti lakótelep lakóinak életét, apró-cseprő gondjait, a kor jellemző helyzeteit, történéseit feldolgozó teleregény, a Szomszédok. Míg a Dallasban a whisky, itt a konyak és a fröccs folyt töméntelen mennyiségben. A sorozat idén ünnepli harmincadik születésnapját. Ennek örömére a Lokál végigjárta az egykori helyszíneket Lenke néni kisboltjától Alma presszójáig.

A ház


A sorozatban szereplő Lantos utca 8. a valóságban a Csiki-hegyek utca 1. számú ház. A stáb az 1. emeletet vette meg, három lakásban a három család lakott, a negyedikben pedig a Gábor-Juli Stúdió volt berendezve, amely emellett a színészek pihenőszobájaként is szolgált.

A sorozatban szinte az össze család itt lakott: a Mágenheim, a Vágási, a Takács család és persze Sümeghy úr. Jelenleg a lakásokban „civilek” élnek. Az egyikben egy orvos házaspár, a másikban pedig egy vendéglátó-iparos.


Alkotás presszó

Miután felhagyott a stewardesskedéssel, Taki bácsi és Lenke néni unokája, Alma évekig dolgozott az Alkotás presszóban, amely az Alkotás és a Tartsay Vilmos utca sarkán található. Volt itt minden, amit el tudunk képzelni: adóellenőrzés és merénylet kézigránáttal, utóbbit Alma akadályozta meg hősiesen. Bár a helyiség sokáig klasszikus presszóhangulatot árasztott, ma már egy mexikói étterem áll a helyén.

Lenke néni közértje

A forgatási helyszínek közül talán ez változott a legtöbbet. A 90-es években az épület dugig volt élelmiszeres polcokkal, most viszont egy kínai ruhabolt működik a Nagyszeben tér 1. alatt.

Muskátli presszó

Talán ez változott a legkevesebbet az idők során, máig olyan hangulata van, mint egy lakótelepi ivónak. Itt számtalan konyakot és hosszúlépést gurított le Kutya és Sümeghy. A hely tulajdonosa, Szöllősi György egyébként a 331. fejezetben vendéget játszott a saját kocsmájában. A csehó egyik sarkában még egy emlékfal is be van rendezve a Szomszédok tiszteletére.

 

Tudta?

Az első rész próbaadását 1987. május 7-én hatmillióan nézték.

Először csak hat részt rendeltek a Szomszédokból, aztán 332 lett belőle.

A sorozatban mindig csütörtök van.

A szereplők születési dátuma gyakran megegyezik az őket alakító színész születési dátumával.

A sorozatot 2017. január 4. óta ismétli az M3 csatorna.

Kapcsolódó Cikkek