EUR: 326,00 Ft
CHF: 294,36 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Sport

Illés Fanni paralimpikon ismét ott lesz a Balaton-átúszáson


 Illés Fanni paralimpikon úszónk már bringával körbetekerte a Balatont, most pedig átússza azt. A 35. Lidl Balaton-átúszáson vele tart régi ismerőse, a híres nyíltvízi úszó Mányoki Attila is.

Illés Fanni elmondta, Attilával pályatársak voltak a zalaegerszegi úszó klubban, így követik egymás karrierjét, és drukkolnak a másiknak.


– Miután Attila átúszta a Cook-szorost, akkor vetettem fel neki, hogy indulhatnánk egyszer közösen valamilyen formában, és így került a képbe a Balaton- átúszás, hiszen mindketten részt vettünk már ezen a megmérettetésen, amely kellemes kikapcsolódás, amellett, hogy edzés is, hiszen 5,2 kilométert úszni nyíltvízen mindig próbatétel – mondta Fanni, aki egyébként már a negyedik Balaton-átúszására készül, és bár elmondása szerint számára ez  száz százalékig kikapcsolódás, ugyanakkor vannak céljai is.

Illés Fanni negyedszer indul a Balaton átúszáson

– Idén 2 óra alatt szeretném teljesíteni a távot. Az első alkalommal 3 óra 45 perc alatt úsztam le az 5,2 kilométert, a aztán két óra körüli idővel értem célba, most még gyorsabb szeretnék lenni. De tudom, hogy nem lesz egyszerű, hiszen itt teljesen mások a körülmények, mint amelyeket az ember megszokott a medencében. Már maga a környezet is nagy kihívás, hiszen nem könnyű alkalmazkodni a nyíltvízi körülményekhez. Talán a hullámok jelentik a legnagyobb erőtételt, hiszen láb, így lábtempó nélkül nem egyszerű hullámok között úszni, valamint számomra félelmetes belegondolni, hogy milyen élővilág van odalent. Egyszer láttam, hogy alattam úszik el egy nagy hal, akkor  kicsit megijedtem, úgyhogy azóta igyekszem, nem nagyon szemmel tartani mi  is van a víz alatt. De az biztos, hogy csodálatos érzés az, amikor célba érsz, kijössz a vízből és megtapsolnak. Remélem, hogy azoknak a fiatal paraúszóknak is életre szóló élmény lesz ez, akik idén vágnak neki először a Balaton átúszásnak.


Az úszóról kevesen gondolnák, hogy nem volt mindig jó barátságban a vízzel, sőt, a Balatonnal sem.
– Az első vízzel, úszással kapcsolatos  élményem a Balatonnál ért, és nem volt túl jó, hiszen négyévesen majdnem belefulladtam, így nekem nem volt első látásra szerelem ez a sport. A szüleim viszont szerették volna. Szerencsére nekik lett igazuk. Olyan 12 éves koromban jöttek a komolyabb eredmények a versenyekről. Mondhatni, hogy későn érő típus vagyok, úgyhogy remélem a sok munka, amit beletettem az úszásba, ezután fog még csak igazán beérni.
Naponta mintegy 7 órát edzek, ebben természetesen benne van a kondi és az erősítés is és persze sok-sok kilométer a vízben. Szerencsére olyan edzőm van Szabó Álmos személyében, aki segít, hogy kihozzam magamból a maximumot. És most a Balaton-átúszás előtt is ez a cél, amellett, hogy nagyon várom már, hogy Attilával úszhassak, hiszen mindketten elég fanatikusak vagyunk, ha úszásról van szó.

Fanni a Balaton-átúszás után Berlinben szerepel majd egy nemzetközi versenyen, azután két év után először elmegy nyaralni.
– De csakis vízpartra, hogy tudjak úszni és ne essek ki teljesen a ritmusból, hiszen már javában tart a felkészülés a világbajnokságra, ami idén ősszel Mexikóban lesz. Ott pedig a lehető legtöbb számban szeretnék elindulni, hiszen így tudok a leginkább fejlődni, és persze jó lenne, ha sikerülne majd egyéni legjobbakat úsznom.

Kapcsolódó Cikkek