2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb XV.kerület

Ilyen lesz az új közösségi ház

Az újpalotai lakótelep 1969-es születése óta számtalan alkalommal tettek ígéretet arra, hogy a kis lakásokban élőket majd egy nagy terekkel rendelkező közösségi házzal kárpótolják.

Mostanra azonban, köszönhetően többek között László Tamás országgyűlési képviselőnek, megvannak az új épület tervei, sőt megvan az építési engedély is.


Nem csak az épület, a környék is megújul

Mint azt László Tamás lapunknak elmondta, 2006 és 2010 között a közösségi ház előkészítésével kapcsolatos törekvéseket az akkori MSZP-s többség minden alkalommal elutasította, ám 2010-ben a Fidesz–KDNP vezette képviselő-testület azonnal kiírta a pályázatot az Újpalotai Fő tér és Közösségi Ház tervezésére. Erre 63 pályamű érkezett, melyek alapján készült egy szabályozási terv.
– Ennek 2013-as jóváhagyása után írtuk ki a véglegesített program alapján az építészeti tervpályázatot – mondta László Tamás. – A neves szakemberekből álló bírálóbizottság egyhangú döntése alapján I. díjjal Bődi Imre és Frikker Zsolt fiatal építészek tervét jutalmaztuk. Az építési engedélyezési tervek készítésére ők kaptak megbízást. Mindketten okleveles építészmérnökök, a mesteriskolát is elvégezték. Egyetemi oktatók, Zsolt a Mesteriskola mestere is. Az Újpalotai Közösségi Házra a jogerős építési engedélyt 2017 januárjában kaptuk meg. Ezzel a hosszúra nyúlt előkészítés után végre megnyílt az út a közösségi ház megépítéséhez.

Üvegfalat és zöld felületet is terveznek

Az országgyűlési képviselő ezután egy támogatói csoport létrehozását javasolta, 2017-re programsorozatot hirdetett meg és a finanszírozáshoz egy kulturális, közművelődési alap létrehozását kezdeményezte.
A tervezett épület a jelenlegi közösségi ház helyén épül fel. A földszintjén egy többfunkciós előcsarnok lesz, külön épületszárnyba egy nívós étterem kerül, ami a közösségi, kulturális eseményeket is szolgálja. A nagyterem 350 férőhelyes lesz, részben lépcsőzetes nézőtérrel. A további közösségi tereket egy toronyszerű épületbe tervezték. Az első emeleten 120 férőhelyes közösségi tér lesz, a további szinteken hat 20–40 fős termet építenek. A galérián kiállítótér is készül.
– Az épületet egyidejűleg mintegy 600-700 fő használhatja, ami a meglévő közösségi ház befogadóképességének a többszöröse. A tér két pontján lévő nagy forgalmú buszmegállóknál létesülő pavilonok a közösségi ház részeként funkcionálnak majd. Már a buszmegállókban programokat kínálhat a közösségi ház, megszólítva az itt élőket.


Kapcsolódó Cikkek