2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Külföld

India ember űrbe juttatására képes rakétát tesztelt

India minden korábbinál erősebb, ember űrbe juttatására képes rakétát próbált ki hétfőn sikeresen.

Az ország űrkutatási ügynökségének közlése szerint a Szriharikota űrközpontból indított, Mk III típusú rakéta egy 3136 kilogrammos távközlési műholdat állított pályára. A sikeres indításhoz vezető program kidolgozását 2002-ben kezdték el.

Narendra Modi miniszterelnök gratulált a mérnököknek, akik Oroszország (Szovjetunió), az Egyesült Államok és Kína után negyedikként sikeresen teszteltek egy ilyen rakétát.

India az idén februárban egy rakétával egyszerre 104 apró műholdat állított pályára, 2014. szeptemberében pedig a Marshoz küldött mesterséges holdat, amely azóta is a bolygó körül kering.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Csíplek

  A nap képe: Csíplek

  Elképesztő látványban lehetett részük Anglia partjainál azoknak a búvároknak, akik egy gigantikus medúza mellett úszhattak. Az ember nagyságú állat mellett úszó kutatók bevallása szerint megrázó, de ugyanakkor csodálatos érzés volt karnyújtásnyira úszni a veszélyes élőlénytől, amely akár komoly sérüléseket is okozhatott volna csípésével.

 • Milliókat ért a Titanic-relikvia

  Milliókat ért a Titanic-relikvia

  Egy titokzatos műgyűjtő vágya vált valóra azzal, hogy egy, a Titanichoz köthető relikviával bővült gyűjteménye. A brit licitáló, aki egy barátja nevében vett részt az árverésen, a hajó egyik túlélőjének világító sétabotját szerezte meg 62 500 dollárért (18,1 millió forint) egy Rhode Island-i aukción.

 • Boris Johnson az új brit miniszterelnök

  Boris Johnson az új brit miniszterelnök

  A várakozásoknak megfelelően Boris Johnson volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé.