EUR: 326,47 Ft
CHF: 294,91 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Egyéb Sopron

Indiában is népszerű a Szeretetláng

Kerala államban népszerűsítette a Szeretetláng mozgalmat Mészáros Domonkos OP. A Domonkos-rendi szerzetes szerint figyelemre méltó, ahogy virágzik a hitélet Indiában.


– Óriási élményben részesültem már egy évvel ezelőtt is, amikor először jártam Indiában. Egy teljesen más világ, egy új kontinens, másfajta gondolkozású emberekkel. Rendkívül kíváncsi voltam az ottani kultúrára, és nagyon pozitív tapasztalatokkal gazdagodtam – kezdett bele Mészáros Domonkos OP, amikor indiai missziójáról érdeklődtünk.


Szeretetteljes fogadtatásban volt része az atyának
Fotó: Balázs Révész

A római katolikus pap elárulta, hogy nem mindennapi fogadtatásban részesült. A család gyönyörű trópusi virágokkal és helyi gyümölcsökkel várta vacsorára. – A banánnak, papajának vagy goának egészen más íze van, mint az itthoni kereskedésben kapható gyümölcsöknek. Ez a különbség mindenre vonatkozik: a dzsungelre, a hőségre, a madarakra, az utca forgatagára, a bal oldali közlekedésre.
Domonkos atyát egy év után kérték meg, hogy tartson ismét előadásokat a Szeretetlángról. Tavaly sokan megértették a misszió üzenetét és többeknek megfordult az életük. – A hitélet semmit sem változott: igazi, buzgó keresztények laknak kint. Kisebb csoportokkal találkoztam, akik tényleg komoly imaéletet élnek, rendszeresen imádkoznak. Ehhez kaptak még egy kis lelki töltődést – magyarázta a szerzetes.

Virágzik a hitélet Indiában
Fotó: MD

Kerala 37 milliós állam, a lakosság harminchét százaléka, azaz csaknem tízmillió a keresztény, ami érződik az életükön. – Ezek a keresztény családok minden este összejönnek egy órára, akkor a család apraja-nagyja ott van és imádkozik. Bibliát olvasnak, beszélgetnek róla, rózsafüzért imádkoznak vagy valami előadást néznek meg. Fejlett a technikájuk, sokféle módon, ügyesen használják a berendezéseiket. Igen sok pozitív információval látják el egymást, ami azt jelenti, hogy pozitívan töltekeznek és értékesen találkoznak egymással – fejtette ki a pap, majd egy példát is kiemelt. – Vacsorázni mentünk egy egyetemi kollégiumba, ahol egy hatalmas ebédlőn sétáltunk keresztül. Itt a diákok kettesével-hármasával csoportosultak, és ahogy elhaladtunk mellettük, fölálltak az asztaltól, kedvesen ránk mosolyogtak, meghajoltak és köszöntek. És ahogy mentünk a harmadik asztalhoz, ugyanez történt. Nem volt olyan, aki közömbösen viselkedett volna. Ilyet még Európában nem láttam. Ráadásul az egyetemi tanárok is hihetetlenül kedvesek voltak.


Mészáros Domonkos OP szép emlékekkel gazdagodott
Fotó: MD

A Domonkos-rendi szerzetes a Szeretetláng kapcsán elmondta: érdekes téma áll a hátterében és nagy gondolati távlatot nyit meg. – Gyakorlatilag az elmúlt kétszáz évben folyamatosan zajlanak háborúk, és szomorú következményeit látjuk annak a fajta magatartásnak, amikor azt mondja az ember, „azt csinálok, amit akarok” és „úgy gondolkozom, ahogy nekem tetszik”. Mindez komoly következményekkel jár: szétesett családok, nem gondozott emberek, kihasznált munkaidő. Az emberek sokat szenvednek. Az üzenet az, hogy az Úr Jézus szeret bennünket és bennünk akar lakni. Rendkívüli dolog volt, ahogy Mária magába fogadta a megtestesüléskor Jézust, ahogy megszületett Betlehemben, ahol a keresztre feszítés megtörtént. Ezeket az eseményeket Mária mint édesanya és mint hívő különös odaadással szemlélte és részt vett Jézus életében. Ezzel a különleges odaadottsággal kér bennünket, hogy vállaljuk mi is és hordozzuk Jézust úgy, ahogyan ő tette.

 

Szeretetláng
A Szeretetláng gyakorlatilag egy lelki napló tartalma, amit egy egyszerű asszony, Szántóné Kindelmann Erzsébet írt 1962 és 1985 között. A szöveg magával ragadó és óriási aktualitása van  a ma embere számára is.

 

Fatimai Mária-jelenések
A Szeretetláng mozgalomnak különös aktualitása van, hiszen május 13-án éppen száz esztendeje  jelent meg Mária a három gyermeknek.

Másodszor járt Indiában Domonkos atya
Fotó: MD

Kapcsolódó Cikkek

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.

 • Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Július utolsó hétvégéjén a Minősített Európai Fesztivál címmel kitüntetett, nemzetközivé nőtt Középkori Forgatagon ismét benépesül a vár és a szomszédságában található hatalmas aréna, a Lovagi Tornák Tere.