EUR: 333,33 Ft
CHF: 303,13 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Belföld

Ingatlanbotrányba keveredett Juhász szóvivője

Képtelen volt kimagyarázni a be nem vallott, 40 millióra becsült értékű lakás megvásárlását Juhász Péter Együtt-elnök szóvivője, Baranyi Krisztina.

A IX. kerületi képviselőnő férjével közösen vásárolt 2016 novemberében lakást a Duna-parti lakóparkban, de a párt korrupciós szakértője ezt nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában, ezért az önkormányzat felbontja a férj vagyonnyilatkozatát is.


Egyetlen napirendi pont kedvéért ült össze szerdán Ferencvárosban az önkormányzat vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottsága, hogy megvizsgálják Baranyi Krisztina, a Juhász Péter-féle mikropárt, az Együtt képviselőjének vagyonosodását. Erre azért került sor, mert a PestiSrácok (PS) május közepén kiderítette, hogy Baranyi becsült áron mintegy 40 millió forint értékű lakást vásárolt férjével közösen. A lap szerint hasonló (a XX. kerületi Duna-parti lakóparkban 74 négyzetméteres, 15 négyzetméteres terasszal ellátott, 2+2 félszobás) lakásokat 39-40 millió forintért kínálnak.

Baranyi Krisztina izomból üldözi a korrupciót, de felháborodott, amikor úgy döntöttek: vagyonnyilatkozati eljárásában felbontják férje nyilatkozatát is /Fotó: MTI – Kovács Tamás

Az önkormányzat bizottsági ülése után a PS-nek Gyurákovics Andrea, a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság zárt ülése után úgy nyilatkozott, hogy nem kaptak „megnyugtató válaszokat” kérdéseikre Baranyi Krisztinától.


– Ezért a további eredményes vizsgálat érdekében a bizottság úgy döntött, hogy felbontják a képviselőnő férjének vagyonnyilatkozatát is – közölte a bizottság Fidesz–KDNP-s elnöke.

Juhász Péter /Fotó: Mészáros Diána

A PS beszámolója szerint a bizottsági ülésen parázs vita zajlott, amelynek során Juhász Péter szóvivője fennhangon tiltakozott házastársa vagyonnyilatkozatának felbontása ellen, mert jogellenesnek minősítette. A bizottság azonban felhívta a képviselőnő figyelmét, hogy ha a vagyonnyilatkozati eljárásban kétségek merülnek fel, a grémium igenis jogosult a nyilatkozat felbontására. Erre a testület következő, júniusi ülésén sor is kerülhet.

Baranyi korábban azzal magyarázta, miért nem tüntette fel a luxuslakást vagyonnyilatkozatában, hogy az adásvétellel kapcsolatban 2016-ban csak szélbejegyzés történt, a tulajdonjogukat nem jegyezték be, és az adásvételi szerződést jegyző ügyvéd tájékoztatása szerint az még nem számít vagyonszerzésnek. Ugyanakkor a PS-nek nyilatkozó szakértők ezt cáfolták. Ifj. Balsai István és ifj. Lomnici Zoltán is egyetértett abban, hogy ha valaki vásárol egy telket vagy házat és arról adásvételi szerződés készül, annak ellenértékét pedig kiegyenlíti és birtokba lép, akkor is vagyonbevallási kötelezettsége keletkezhet, ha a tulajdonjog bejegyzése még nem történt meg.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek