EUR: 325,92 Ft
CHF: 294,08 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb III.kerület

Ingyen látogatható a megújult Vasarely is

Egyéves felújítás után ismét nyitva a Vasarely Múzeum a Szentlélek téren. A Szépművészeti Múzeum és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata megállapodásának köszönhetően a megújult Vasarely Múzeumot is ingyenesen látogathatják a kerületiek és az itt tanulók, ahogyan lakcímkártyával és diákigazolvánnyal valamennyi kerületi múzeumba térítésmentesen bejuthatnak.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Bús Balázs polgármester a megújult Vasarely Múzeumban

A múzeum gyűjteményét Victor Vasarely 1982-ben adományozta Magyarországnak. A több mint 400 egyedi és sokszorosított alkotást tartalmazó, a művész egész életpályájáról áttekintést nyújtó kollekciót bemutató múzeum 1987-ben nyílt meg az óbudai Zichy-kastély épületében. A több mint kétezer négyzetméteres épület felújítására több mint 300 millió forintot fordított az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Új szigetelést kaptak az erősen átvizesedett falak, megújult a homlokzat és a tetőszerkezet egy része. Korszerűbbé vált a világítástechnika, a műtárgyraktár és a kiállítóterek is.


A Vásárhelyi Győző néven született művészt saját korát megelőző zseniként tartja számon a világ. – Mostantól méltó körülmények között látogatható a magyar képzőművészet külföldön is egyik legismertebb, ikonikus alakjának művészét bemutató gyűjtemény – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki szerint Vasarely úgy építette külföldi karrierjét, hogy mindig hazatért, sosem feledte, sosem tagadta magyarságát.

Vasarely-festmény három dimenzióban

Imre Györgyi kurátor elmondta, a 150 műtárgyat és számos dokumentumot felvonultató újrarendezett állandó kiállítás a múzeum szándéka szerint új megvilágításba helyezi Victor Vasarely életművét. A tárlat két pontján interaktív élményállomások várják a látogatókat, akik a virtuális szemüvegeket felvéve három dimenzióban szemlélhetnek meg „belülről” egy-egy alkotást. Most – 1969 óta első alkalommal – 13 sokszorosított grafika is látható abból a 118 darabos kollekcióból, amelyet Vasarely 1968-ban adományozott a Szépművészeti Múzeumnak.


Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.