EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 18., szombat
Piroska

Egyéb III.kerület

Ingyen látogatható a megújult Vasarely is

Egyéves felújítás után ismét nyitva a Vasarely Múzeum a Szentlélek téren. A Szépművészeti Múzeum és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata megállapodásának köszönhetően a megújult Vasarely Múzeumot is ingyenesen látogathatják a kerületiek és az itt tanulók, ahogyan lakcímkártyával és diákigazolvánnyal valamennyi kerületi múzeumba térítésmentesen bejuthatnak.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Bús Balázs polgármester a megújult Vasarely Múzeumban

A múzeum gyűjteményét Victor Vasarely 1982-ben adományozta Magyarországnak. A több mint 400 egyedi és sokszorosított alkotást tartalmazó, a művész egész életpályájáról áttekintést nyújtó kollekciót bemutató múzeum 1987-ben nyílt meg az óbudai Zichy-kastély épületében. A több mint kétezer négyzetméteres épület felújítására több mint 300 millió forintot fordított az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Új szigetelést kaptak az erősen átvizesedett falak, megújult a homlokzat és a tetőszerkezet egy része. Korszerűbbé vált a világítástechnika, a műtárgyraktár és a kiállítóterek is.


A Vásárhelyi Győző néven született művészt saját korát megelőző zseniként tartja számon a világ. – Mostantól méltó körülmények között látogatható a magyar képzőművészet külföldön is egyik legismertebb, ikonikus alakjának művészét bemutató gyűjtemény – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki szerint Vasarely úgy építette külföldi karrierjét, hogy mindig hazatért, sosem feledte, sosem tagadta magyarságát.

Vasarely-festmény három dimenzióban

Imre Györgyi kurátor elmondta, a 150 műtárgyat és számos dokumentumot felvonultató újrarendezett állandó kiállítás a múzeum szándéka szerint új megvilágításba helyezi Victor Vasarely életművét. A tárlat két pontján interaktív élményállomások várják a látogatókat, akik a virtuális szemüvegeket felvéve három dimenzióban szemlélhetnek meg „belülről” egy-egy alkotást. Most – 1969 óta első alkalommal – 13 sokszorosított grafika is látható abból a 118 darabos kollekcióból, amelyet Vasarely 1968-ban adományozott a Szépművészeti Múzeumnak.


Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.