EUR: 323,32 Ft
CHF: 288,69 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Miskolc

Irány a 90-es évek!

A februári arénás bulik után még pár helyszínen megfuttatja produkcióját a Geszti-féle formáció. Áprilisban Debrecenben idézték meg a 90-es éveket, június végén a Volton fesztiválfellépésük is lesz, ezt követően jönnek Miskolcra, a Lovagi Tornák Terén augusztus 4-én lépnek fel (esőnap augusztus 5.). Vendégek is érkeznek a nagyszabású produkcióval, Tóth Vera és Gabi, Szolnoki Péter, valamint a Hajdú ikrek.

A Rapülők olyan megashow-t produkált az Arénában, hogy legtöbbeknek elállt a szava, néhány újságírónak meg megeredt… 300 fellépő egy többszintes színpadon, olyan technikával, amelyet itthon magyar zenekar még nem vonultatott föl. Zúg a Volga, Áj Láv Jú, Túr dö flanc, Lesz még rosszabb, Nem adom fel – hogy pár címet idézzünk a szinte mindenki által ismert rapülős dalokból.


Szép számú közönség előtt lépett fel az Arénában a Geszti-csapat – fotó: Lokál

A 90-es évek legismertebb hazai sikercsapata – Geszti Péter (MC Gesztenye), Berkes Gábor (T-Boy) és Szentmihályi Gábor (Michel de Lux) – 1992-ben alakult, és pár év alatt óriási sikert ért el. A csapat 10 éve nem koncertezett, de most újra nosztalgikus hangulatba hozza a közönséget, és felidézi a 90-es évek slágereit.

Geszti Péter még mindig formában

Geszti Péter korábban így nyilatkozott a csapat megalakulásáról: „Nem akartunk zenekart alapítani. Azt gondoltuk, hogy megírunk jó sok dalt, és mint az akkori legismertebb szerzők, menő zenei producerek leszünk, odaadjuk a dalokat a kiválasztott srácoknak, hogy menjenek velük fellépegetni.” Aztán nem találtak az elképzeléseiknek megfelelő rapelőadókat, így maguk lettek a zenekar. A Rapülők fennállásának két évét egy „nagy, felszabadult röhögésként” aposztrofálják a tagok. Abban az időben itthon nem volt ilyen modern zene, külföldről jött ez a vonulat, és nálunk a Rapülők volt az első csapat, amely ilyen számítógépes technológiával csinált zenét.


Hamarosan Miskolcon landolnak a Rapülők – fotó: Lokál

Olyan berendezéseket vettek és vonultattak föl a stúdióban, amelyeket korábban nem használtak itthon zenészek. Aztán jött a döbbenetes szembesülés a sikerrel, amikor kiadták az első lemezt. Két hét alatt 50 ezer, fél év alatt 220 ezer példány kelt el. Koncertezni még nem nagyon tudtak, mert összesen bő félórányi zenéjük volt csak, így gyorsan megírták a második lemezt, és onnantól már élőben is tudtak játszani.

Egy év alatt 5-6 videóklipet készített a csapat, és pillanatok alatt lett ismert minden számuk. A Rapülők jó érzékkel meghonosított egy műfajt Magyarországon. Végtelenül könnyedén, pimaszul, játékosan alkotott a zenekar, de közben azért voltak a szövegekben elgondolkodtató sorok is, amelyek még ma is aktuálisak lehetnek. Ezeket idézik fel Miskolcon is.

Kapcsolódó Cikkek