2019. július 20., szombat
Illés

Program

Írók kontra olvasók vetélkedő és történelmi novellák párbaja a könyvhéten

A hagyományos programok mellett igazi kuriózumnak ígérkezik a Történelmiregény-írók Társaságának június 10-én déli tizenkét órakor esedékes színpadi szereplése az idén 88. alkalommal megrendezésre kerülő Ünnepi Könyvhéten.

A napjainkban újabb reneszánszát élő műfajban tevékenykedő kortárs magyar írók jelentős részét tömörítő szervezet tagjai két különleges dologra vállalkoztak. Egyrészt csapatokba szerveződve izgalmasnak ígérkező vetélkedő keretében küzdenek meg az olvasók csapataival. A kérdések természetesen nem a lexikális tudásra épülnek, sokkal inkább érdekességekkel, különlegességekkel, furcsaságokkal, izgalmas kérdésekre adható izgalmas válasz lehetőségekkel szórakoztatják majd a játékosokat és az érdeklődőket. Másrészt – talán ihletet kapva egy televíziós improvizációs produkciótól – egyes szerzők azt vállalták, hogy az érdeklődők által véletlenszerűen megadott szavak felhasználásával ötven perc alatt egy meghatározott történelmi korszakban játszódó novellát írnak – egymással is párbajozva.


A történelmi témájú könyvek kifejezetten népszerűek manapság a magyar olvasók körében. Ennek nyomán nem meglepő, hogy a Történelmiregény-írók Társaságának tagjai közül is több szerzőnek új regénye debütál a könyvhéten. Kikkel találkozhatnak, párbajozhatnak az olvasók közülük? Többek között Cselenyák Imrével, akinek Arany János életéről jelenik meg kötete, Áldott az a bölcső címmel. Csikász Lajossal, aki A kuruc király címmel folytatja a magyarországi török világ alkonyát bemutató sorozatát. Izolde Johannsennel, aki nő létére éppen a második világháborús német haditengerészet történetét dolgozza fel, friss könyve a Gránátok a becsületért. Trux Bélával, aki most kezdi az eretnekségről szóló regénytrilógiáját, a XIII. századi Magyarországon játszódó Az inkvizítor című kötettel. Valamint Urbánszki Lászlóval, akitől a könyvhéten vehetik kézbe az olvasók a kalandozások néven ismert magyar hadjáratok korában játszódó Ördögfattyút.

Az TRT tagjai nagyon sok szeretettel várják a játékosokat és a nézőket.


Kapcsolódó Cikkek

 • 20. kisvasúti nap

  20. kisvasúti nap

  2019. július 27-én, szombaton tartják a Kemencei Erdei Múzeumvasút kisvasúti napját, amire a szervezők várják a vasútbarátokat.

 • Meghosszabbítják Az Inkák Aranya kiállítást

  Meghosszabbítják Az Inkák Aranya kiállítást

  A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők 2019. október 13-ig meghosszabbítják Az Inkák Aranya kiállítás nyitva tartását. A letűnt, titokzatos birodalom kincseit bemutató tárlat márciusban nyitotta meg kapuit és eredetileg nyár végéig várta volna a látogatókat a belvárosi Komplexben.

 • Music Fm a LUPÁN

  Music Fm a LUPÁN

  Újra éled az idén év elején megszűnt Music Fm, ha nem is az éterben, de a rádió egykori DJ-i Budapest tengerpartjának legújabb helyszínén, a Takarék Beachen hétvégnte pakolják majd a lemezeket.