2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Veszprém

Ismét fényárban úsznak a belváros épületei

Július 7–16. között rendezik meg a VeszprémFest már hagyományossá vált kísérőrendezvényét, a Rozé Rizling Jazz Napokat. A program szerdai sajtótájékoztatóján Mészáros Zoltán, a VeszprémFest fesztiváligazgatója elmondta, hogy a Rozé Rizling Jazz Napok nagyrészt változatlan a megszokotthoz képest: változatlan időbeosztással, változatlan helyszínen várják a zene és a gasztronómia szerelmeseit.

Az elmúlt évhez hasonlóan ezúttal is kialakítanak egy babzsákos pihenősarkot a Városháza előtti területen, a színpadot és a kiszolgálóegységeket pedig az Óváros téren helyezik el.


Sajtótájékoztatón mutatták be az idei programot (fotó: Domján Attila)

– Ahogy a jazz és a bor, úgy a fesztivál is minden alkalommal más – fogalmazott Porga Gyula polgármester, aki Veszprémet a legészakibb mediterrán városnak nevezte, hozzátéve: ennek a hangulatnak az egyik fontos eleme a tíznapos zenei rendezvény.

– Egyre több a fesztivál, különösképpen a gasztronómiához kötődő rendezvények sokasodtak meg az elmúlt években, így egyre nehezebb kitűnni a mezőnyből – fogalmazott Lakatos Antal, a Kinizsi Bank vezetője. – Nekünk, veszprémieknek egyszerre előnyünk és hátrányunk a földrajzi helyzetünk, a Balaton közelsége: az északi parton egymást érik az ilyen rendezvények, és velük versengve kell a városba csábítanunk a helyi és az idelátogató közönséget.


Mediterrán hangulat uralja majd a belvárost (fotó: Domján Attila, archív)

A Rozé Rizling Jazz Napok célja, hogy a VeszprémFest nagyszínpados programjait kiegészítse, teret adjon a gasztronómiának és a magyar fellépőknek, valamint – ahogy Mészáros Zoltán fogalmazott – fontos, hogy ingyenes, szabadon hozzáférhető legyen, ellensúlyozva a jegyárai miatt nem mindenki számára elérhető nagyszínpados koncerteket.

Az Óváros téren július 7. és 16. között tíz napon át összesen harminc koncertet élvezhetünk, a gasztronómiai élményről pedig több mint harminc borászat gondoskodik: elsősorban a balatoni régió nedűit kóstolhatjuk meg, az év vendégrégiója pedig a Móri borvidék lesz. Újdonság, hogy a kitelepült vendéglátók már hitelkártyát is elfogadnak.

Ismét gyermekrajzokkal színesítik a Tűztorony és a Városháza homlokzatát (fotó: Domján Attila)

Idén is meghirdették az Én Házam – Én Tornyom – Én Városom rajzpályázatot. A versenykiírás szerint a veszprémi általános- és középiskolás gyerekeknek két belvárosi épület, a Tűztorony és a Városháza homlokzatát kellett kifesteniük. A beérkezett pályamunkák közül épületenként tízet-tízet választottak ki, amelyeket a fesztivál ideje alatt a falakra vetítenek, így a papíron megálmodott képek valóban megjelennek majd az épületeken. A díjazottakat a sajtótájékoztató után jutalmazták, műveiket pedig a Városháza épülete előtt állították ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.