EUR: 325,97 Ft
CHF: 294,31 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb Veszprém

Ismét fényárban úsznak a belváros épületei

Július 7–16. között rendezik meg a VeszprémFest már hagyományossá vált kísérőrendezvényét, a Rozé Rizling Jazz Napokat. A program szerdai sajtótájékoztatóján Mészáros Zoltán, a VeszprémFest fesztiváligazgatója elmondta, hogy a Rozé Rizling Jazz Napok nagyrészt változatlan a megszokotthoz képest: változatlan időbeosztással, változatlan helyszínen várják a zene és a gasztronómia szerelmeseit.

Az elmúlt évhez hasonlóan ezúttal is kialakítanak egy babzsákos pihenősarkot a Városháza előtti területen, a színpadot és a kiszolgálóegységeket pedig az Óváros téren helyezik el.


Sajtótájékoztatón mutatták be az idei programot (fotó: Domján Attila)

– Ahogy a jazz és a bor, úgy a fesztivál is minden alkalommal más – fogalmazott Porga Gyula polgármester, aki Veszprémet a legészakibb mediterrán városnak nevezte, hozzátéve: ennek a hangulatnak az egyik fontos eleme a tíznapos zenei rendezvény.

– Egyre több a fesztivál, különösképpen a gasztronómiához kötődő rendezvények sokasodtak meg az elmúlt években, így egyre nehezebb kitűnni a mezőnyből – fogalmazott Lakatos Antal, a Kinizsi Bank vezetője. – Nekünk, veszprémieknek egyszerre előnyünk és hátrányunk a földrajzi helyzetünk, a Balaton közelsége: az északi parton egymást érik az ilyen rendezvények, és velük versengve kell a városba csábítanunk a helyi és az idelátogató közönséget.


Mediterrán hangulat uralja majd a belvárost (fotó: Domján Attila, archív)

A Rozé Rizling Jazz Napok célja, hogy a VeszprémFest nagyszínpados programjait kiegészítse, teret adjon a gasztronómiának és a magyar fellépőknek, valamint – ahogy Mészáros Zoltán fogalmazott – fontos, hogy ingyenes, szabadon hozzáférhető legyen, ellensúlyozva a jegyárai miatt nem mindenki számára elérhető nagyszínpados koncerteket.

Az Óváros téren július 7. és 16. között tíz napon át összesen harminc koncertet élvezhetünk, a gasztronómiai élményről pedig több mint harminc borászat gondoskodik: elsősorban a balatoni régió nedűit kóstolhatjuk meg, az év vendégrégiója pedig a Móri borvidék lesz. Újdonság, hogy a kitelepült vendéglátók már hitelkártyát is elfogadnak.

Ismét gyermekrajzokkal színesítik a Tűztorony és a Városháza homlokzatát (fotó: Domján Attila)

Idén is meghirdették az Én Házam – Én Tornyom – Én Városom rajzpályázatot. A versenykiírás szerint a veszprémi általános- és középiskolás gyerekeknek két belvárosi épület, a Tűztorony és a Városháza homlokzatát kellett kifesteniük. A beérkezett pályamunkák közül épületenként tízet-tízet választottak ki, amelyeket a fesztivál ideje alatt a falakra vetítenek, így a papíron megálmodott képek valóban megjelennek majd az épületeken. A díjazottakat a sajtótájékoztató után jutalmazták, műveiket pedig a Városháza épülete előtt állították ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.