2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Egyéb Miskolc

István, a király lóháton!

Az István, a király a legnépszerűbb magyar rockopera, amelynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján. A Nemzeti Lovas Színház július 6-án és 7-én Miskolcra hozza el a kultikus darabot, amelyet a Lovagi Tornák Terén mutatnak be.

Az István, a király első bemutatója 1983. augusztus 18-án volt Budapesten, a városligeti Királydombon. Később jött a filmes verzió 1984-ben, majd számtalan újabb bemutató és rendezés itthon és külföldön is, és természetesen a bemutató után, szeptemberben már hanganyagként is megjelent, lemezen és kazettán.


Parádés szereposztásban elevenedik meg István a király  – fotó: Lokál

 

Pintér Tibor 2006-tól 2012-ig a komáromi Magyar Lovas Színház rendezője, művészeti vezetője és színésze volt. 2013-ban megalapította a Nemzeti Lovas Színházat, amelynek igazgatója, rendezője és producere. Ez a társulat mutatja be a Lovagi Tornák Terén a kultikus darabot július 6-án és 7-én (esőnap: július 10., 11.). Most Pintér Tibor rendezésében látható az István, a király, amely parádés szereposztásban elevenedik meg. Koreográfus: Nádasdy András és Patuzzi Mónika, díszlet és látvány: Domján Gábor. Szereposztás: István – Borbély Richárd, Koppány – Pintér Tibor, Sarolt – Papadimitriu Athina/Lőrincz Andrea, Gizella – Pápai Kíra, Torda és Laborc – Mohácsi Márk, Réka – Becz Bernadett, Asztrik főpap –Dancs János, Főurak – Bencze Sándor, Katrics Tamás, Hábencius György, Koppány feleségei – Bányavölgyi Donáta, Ambrus Izabella, Henczi Emma. A mórahalmi bemutatón a színészek mellett a lovak is fontos szerepet kaptak. A közönség felállva, vastapssal jutalmazta a Nemzeti Lovas Színház előadását.

A társulat egyedülálló lovas produkciókkal lép fel, bemutatóik között szerepelt a Trója, a Honfoglalás és Az utolsó betyár is. De előadásukban ezeken túl az operettirodalom remekei, a legszebb musicalek és rockoperák is megszólalnak lóhátról. Aki szereti a látványos, izgalmas produkciókat, az nem fog csalódni!


Az István, a király a legnagyobb társadalomformáló erővel bíró darab volt az elmúlt három évtizedben Magyarországon. Rengeteg társadalmi vitát váltott ki, újraértelmezett bemutatói mindig nagy vihart kavartak, lásd a 2013-as, Alföldi Róbert által rendezett szegedi előadást vagy a 2015-ös, a Városligetben bemutatott Novák Péter-rendezést.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.