EUR: 326,44 Ft
CHF: 300,23 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Extra Sopron

Jokó 25. Volt Fesztiválja

A soproni diszkós mindenhol népszerű
Huszonötödik Volt Fesztiváljára készül a soproni Démi József, azaz DJ Jokó. A népszerű diszkós negyvenkét éve dolgozik a szakmában. Az elmúlt évtizedekről és a Voltról is kérdeztük.

– Hogyan emlékszel vissza az elmúlt 25 évre, hiszen egyik Voltról sem hiányoztál…
– Anno, a sportcentrumos időszakban öt zenekarral indult a fesztivál. Diszkós létemre inkább csak beleszagoltam az akkor még rockos-alternatív Voltba, de gyorsan kinőtte magát a rendezvény, és kikerült a kempingbe. DJ-ként és rádiósként is több éven keresztül jelen voltam a fesztiválon. Az utóbbi években pedig a soproni színpadra hívnak, ahol a helyi borászok is megtalálhatók. Nekem ez mindennapos megjelenést jelent, amire komoly igény mutatkozott, gyakorlatilag én szoktam zárni az estéket. Jó érzés sok-sok helyi arcot látni a közönség soraiban, de külsős, visszatérő vendégek is szép számmal akadnak. Ők is azért jönnek, mert jó a buli, és ez mindenképpen felemelő érzés, jó visszajelzés nekem.


A népszerű soproni diszkós huszonötödik VOLT Fesztiváljára készül
Fotó: DJ

– Valamilyen sztorit kiemelnél a 25 évből?
– A sztori újabb. Mindenféle nagyképűség nélkül mondom, hogy az utóbbi pár évben kis sztárságot véltem felfedezni magammal kapcsolatban. Felismernek többen, odajönnek hozzám, és megkérdezik: Te vagy Jokó? Van úgy, hogy nevetve letagadom, és próbálom helyén kezelni a dolgot. Amúgy talán azokat az időket sírom kicsit vissza, amikor érkeztek jazzes előadók, mint például a Thievery Corporation, és szerintem érdekes volt a tizennyolcas sátor. Közben a zenei olló szétnyílt, a látogatók száma megnőtt, ma már bármi beleférhet, mindenféle stílus, sok-sok előadóval.
– A te fellépéseidre mi jellemző?
– Az a fajta stílus, amit én képviselek, kissé egyedi, hiszen a fesztiválok specializálódtak. A közönség egy adott stílusra kíváncsi, odamegy ahhoz színpadhoz, amely érdekli. Én pedig mindenkinek játszok mindent.
– Régóta a szakmában vagy. Mi változott?
– Úgy érzem, kihalt az utánpótlás. Nagyon régóta nem jött oda hozzám senki, hogy hadd diszkózzak, hadd álljak be melléd. Illetve eltűnt az is, hogy egy diszkós beszél és kommunikál a közönséggel. Manapság a DJ beáll a pult mögé, lejátszik pár órát, majd elmegy.
– Sok helyen fellépsz szerte az országban…
– Az esküvői vonal erősödött sokat, egyre többen hívnak lagziba. Sűrű a program mindenféle téren. Városi rendezvényeken veszek részt, további fesztiválokon dolgozok. Szerencsére nem kell jelentkeznem, megtalálnak a szervezők. Ennyi idő után is nagyon jó érzés, hiszen negyvenkét éve vagyok a szakmában.

Joko mindenféle klubban pörgeti a lemezeket
Fotó: DJ

– Miben látod a siker titkát, hogy negyvenkét év után is zenélhetsz?
– Talán három dolgot emelnék ki. Az egyik a nyugodt, rendezett háttér. Emellett jó, hogy van egy másik munkahelyem is. Soha nem úgy tekintettem erre az egész diszkós elfoglaltságra – bár meg lehetne belőle élni –, hogy ez a fő munkám. Nem vagyok az az ugrándozós típus, a GYSEV-nél dolgozom már harminchárom éve. A család és a munka mellett pedig kiemelném a sportot. Hobbim a hegyi kerékpározás. Ilyenkor kitisztul a tüdő, a fej, és teljesen ki tudok kapcsolni.
– Mit üzennél a fiataloknak, akik DJ-nek készülnek?
– Először is ki kell próbálni, hogy mit tudnak. Hogyan tudnak megszólalni, mennyire jó, amit csinálnak és mondanak. Ebben a szakmában is nagyon nagy szükség van az alázatra. Nem magamnak játszom, nem magamnak kell megfelelnem, hanem a közönségnek.


DJ Jokó különleges projektben
DJ Jokó mindenféle stílusban otthonosan mozog. Újabban a Varga Gábor Live projektben elektronikus, jazz vagy loung stílusú zenéket pörget, a népszerű zongorista pedig erre zenél.

Jokót a diszkózás mellett a hegyi kerékpározás kapcsolja ki
Fotó: DJ

Kapcsolódó Cikkek