EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Belföld

Kanada is fellép az álcivilek ellen

Nemcsak a balliberális oldal, hanem a Jobbik is tiltakozott, amikor az Országgyűlés múlt héten elfogadta a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. A Soros György által pénzelt szervezetek most éppen polgári engedetlenséggel fenyegetőznek. Eközben Kanadában is hasonló törvény elfogadására készülnek. Soros miatt is.

Justin Trudeau /Fotó: Profimedia

A civiltörvény lényege, hogy törvényesen lehessen fellépni a titokban külföldről pénzelt álcivil szervezetek politikai lobbitevékenysége ellen. Miközben az Európai Bizottság bejelentette, hogy vizsgálják a törvény uniós jognak való megfelelését, Kanadában is felmerült, hogy a magyarhoz hasonló civiltörvényt alkossanak.


Pontosabban módosítanák a választási törvényt, hogy korlátozzák a külföldről finanszírozott civil szervezetek – úgynevezett „harmadik felek” – politikai tevékenységét. A szenátorok most azt javasolják a kanadai kormánynak, hogy úgy módosítsa a választási törvényt, hogy a külföldi finanszírozás sem közvetett, sem közvetlen szerepet ne játsszon a választásokban.

Ugyanakkor arról is szabályozást sürgetnek, hogy a választási kampányban a külföldi forrásokra legyen valamiféle felső határ, ugyanis ilyen jelenleg nincs. A liberális párti Justin Trudeau vezette kanadai kormány egyébként teljes körű vizsgálatot rendelt el annak érdekében, hogy kiderítsék, a 2019-es szövetségi választást veszélyezteti-e bármilyen külföldi befolyás, főként hackertámadás.


A törvénymódosítási szándék alapját az adja, hogy míg a 2011-es választási kampányban 55 regisztrált „harmadik fél” vett részt, addig 2015-ben már 114. Egyes hírek szerint a Tides Foundation 1,5 millió amerikai dollárt, vagyis nagyjából 414 millió forintot adományozott kanadai „harmadik feleknek”. Ez az alapítvány pedig több portál szerint is Soros Györgyhöz köthető. A milliárdos spekuláns több millió dollárral támogatta az alapítványt. A választási bizottság legutóbbi jelentése szerint a 2015-ös választási kampány során 105 bejelentés érkezett befolyásolási kísérletről, míg 2011-ben összesen 12.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek