2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Egyéb Győr

Kerek évfordulót ünnepel a Győrkőcfesztivál

Éppen tíz éve annak, hogy az első Győrkőcfesztiválon szórakozhattak a gyermekek. Az évforduló apropóján tízszer nagyobb élményt ígérnek a szervezők. Közel ezer ingyenes programmal, a megszokott jó hangulattal várják a gyermekeket június 30. és július 2. között Győrben.

– Különleges fesztivál lesz az idei – ígérte Kocsis Rozi, a szervező Vaskakas Bábszínház igazgatója nemrég a szülinapi bulivá varázsolt sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy az esemény az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) előtt lesz, így érthető, hogy az EYOF jegyében zajlik majd. – Újdonság lesz a Dunakapu tér bevonása a helyszínek közé, ahol a megnyitón túl az ország legnagyobb vizes csúszdája várja a gyerekeket, a Király utca pedig hangulatos plázzsá alakul erre a hétvégére – árulta el Kocsis Rozi.


Ungár Anikó is itt lesz a fesztiválon
Fotó: Marcali Gábor

Idén négyszáz fellépő szórakoztatja majd a fesztivál látogatóit. A tíz év alatt összesen 342 ezer 0–14 év közötti gyermek vett részt a Győrkőcön. A fesztivál sikerét a rengeteg látogatón túl a kétszeres Kiváló Művészeti Fesztivál elismerés és az Európai Fesztivál Szövetség minősítései is bizonyítják.

Születésnapot ünnepel a Győrkőcfesztivál
Fotó: Marcali Gábor

Az idei Győrkőcfesztiválon is szükség lesz mosolyokra, hiszen most is egy vidám fotóért cserébe kaphatnak ingyenes belépésre jogosító karszalagot a győrkőcök. Ezeket a 0–14 éves korosztálynak tudják biztosítani az információs pultoknál. A Győrkőckarkötővel ingyenes a tutajozás, a vonatozás, ingyen látogatható a strand, az állatkert, a Szent László Látogatóközpont toronykilátója, a Rómer Múzeum kiállításai és a Pannonhalmi Főapátság. Kilenc szálloda és hét étterem is csatlakozott a kezdeményezéshez, ahol a karkötős gyerekek ingyen szállhatnak meg és étkezhetnek, szülői kísérettel.


Borkai Zsolt polgármester Európában egyedülálló családi fesztiválnak nevezte a rendezvényt, egy olyan eseménynek, ahol önfeledten, együtt szórakozhatnak a gyerekek a szülőkkel, nagyszülőkkel. Érdemes megemlíteni, hogy éppen a Győrkőcfesztivál kezdetére érkezik vissza a ma még országjáráson lévő EYOF-fáklya. De itt lesz Ungár Anikó bűvésznő is, aki tanítványaival teszi tiszteletét a városban.

Nem véletlen a sok Hugoo, a Győrkőcfesztivál idén az EYOF jegyében telik majd
Fotó: Marcali Gábor

A programok között szemezgetve kiderül: a Széchenyi tér ismét a pancsolás helyszíne lesz, a megszokott csónakázótóval és játékokkal. Az Olimpiai sétányon öt kihívást teljesíthetnek a lurkók, és a legjobbak aranyérmet kapnak. A Mesevárosban színházi és bábelőadásokkal, koncertekkel várnak mindenkit, sőt ismét lesz Győrkőccirkusz és Győrkőcfalu, ahol Kuka Bercivel is találkozhatnak az környezettudatos élet iránt érdeklődő legkisebbek is.

És hogy a fellépőkkel se maradjunk adósok, álljon itt néhány név, akikkel biztos, hogy találkozni lehet majd a két napon: Szalóki Ági, Bognár Szilvia, 100 Folk Celsius, Makám zenekar, Bóbita Bábszínház, Tintaló Társulat, Langaléta Garabonciások.

Kapcsolódó Cikkek