EUR: 333,66 Ft
CHF: 305,45 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Egyéb Eger

Kerekasztal: párbeszéd, felzárkózás és modernizálás

 „Egy sikeres ország egy sikeres főváros és sikeres vidék együttműködésének függvénye!” – jelentette ki Csepreghy Nándor – aki Nyitrai Zsolt meghívására érkezett Egerbe – a Heves Megyei Fejlesztéspolitikai Kerekasztal ülésén.

A miniszterhelyettes beszéde kezdetén elmondta, hamarosan véget ér a 2010 óta tartó politikai kurzus második ciklusa, és ilyenkor érdemes számot adni a fejlesztéspolitika terén elért eredményekről. Két évvel ezelőtt a miniszterelnök Habis László polgármesterrel Egerben is aláírt egy megállapodást, amelyet Modern Városok Programként ismerhetnek: Eger és térsége 76 milliárd forinttal gazdagodik.  Az eddigiek során – a szigorúan Egernek szánt források közül – 7 milliárd 600 millió forintot utaltak át.


A kormány úgy döntött tavaly, hogy 2017. június 30-ig az összes pályázati forrást meg kell hirdetni. A tét, hogy melyik EU-tagállam tudja hamarabb dinamizálni az ország gazdasági fejlődését. Elmondható, hogy pozitívak a számok: hazánkban mintegy 200 ezerrel többen dolgoznak 2010-hez képest, a költségvetési hiány évek óta kevesebb mint 3 százalék, az ország adósságállománya pedig egyre csökken.

Habis László polgármester, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és Csepreghy Nándor miniszterhelyettes

 

Csepreghy Nándor hangsúlyozta: egy sikeres ország egy sikeres főváros és sikeres vidék együttműködésének függvénye. Új intézményrendszeri struktúrát hoztunk létre, kiemelt szerepben a megyei fejlesztési biztosként is működő országgyűlési képviselőkkel: Heves megye, így Eger esetében is Nyitrai Zsolttal. A miniszterhelyettes kiemelte: munkájának eredményeként Eger és Heves megye a TOP-forrásokból több tízmilliárd forintot kap.


Az ülés zárásaként Nyitrai Zsolt méltatta a Heves Megyei Fejlesztéspolitikai Kerekasztal stratégiai fontosságát. Kiemelte: minden fontos vélemény ideérhet, hiszen számos terület képviselői jelen vannak. A megyei számokat tekintve több mint 50 milliárd forint áll rendelkezésre a TOP keretében. Egy szimbolikus dolog, egy több mint 30 éves terv is megvalósul: Egert az M3-as autópályával összekötő M25-ös út építése. A TOP-pályázatok első körében a döntések egy része megszületett: 82 támogatói döntés Heves megye tekintetében, ami 51 települést érint, valamint több mint 13 milliárd forintot jelent ez idáig. Nyitrai Zsolt beszéde végén kiemelte: a cél a Heves megyei települések felzárkóztatása és modernizálása.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.