EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Székesfehérvár

Kezdődhet a Sóstó rehabilitációja

Aláírta a Sóstó Természetvédelmi Terület mederkotrási, vízpótlási, tájépítészeti rehabilitációjára vonatkozó szerződést a város polgármestere. Ezt Cser-Palkovics András facebookos közösségi oldalán osztotta meg.

– Büszke vagyok rá, hogy a kormány támogatásával megmentjük a Sóstót, ami közös kincsünk. Az utóbbi évtizedek legnagyobb környezetvédelmi beruházásáról van szó, amelyet további zöldfejlesztések, parkosítások, erdőtelepítések követnek a város több pontján, több mint 400 hektáron – fogalmazott.
Összesen 3 milliárd 850 millió forintos állami támogatással valósulhat meg Székesfehérváron a Sóstó Természetvédelmi Terület és a csónakázótó rehabilitációs programja, melyet két évvel ezelőtt indított útjára Székesfehérvár önkormányzata. A csónakázótavat érintő beruházás elkészült és a Sóstó Természetvédelmi Területen is megkezdődhet a munka. A terület mederkotrását és vízpótlását korábban
európai uniós forrásból tudta a város megoldani, a mostani projekttel egy időben pedig  az időközben lebontott Sóstói Stadion is megújul. A 218 hektáros Sóstó Természetvédelmi Területen található a 320 ezer
négyzetméteres Északi-tó, a 16 ezer négyzetméteres Déli-tó és a Homokbánya is. A rehabilitációs tervek alapján a mederkotrás és a vízutánpótlás biztosítása mellett megújul a Zöld tanya és az Erdei iskola-sziget, valamint itt lesz helye a vadmadárkórháznak és egy új közösségi épületnek is.


Összesen 3 milliárd 850 millió forintos állami támogatással valósulhat meg Székesfehérváron a Sóstó Természetvédelmi Terület és a Csónakázó-tó rehabilitációs programja Fotó: Székesfehérvári Önkormányzat

A Sóstó Székesfehérvár belterületén, a város déli részén fekszik, amelyet a 121 hektár területű, országos védettségű Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület és a 97 hektár területű, helyi védettségű Sóstó Természetvédelmi Terület alkot. A Sóstó földrajzilag három eltérő jellegű táj határán fekszik. A terület nyugati oldalát a mocsaras Sárrét, a délit az Észak-Mezőföld homokos, löszös tájai, északról Székesfehérvár város, illetve távolabb a Zámolyi-medence határolja. Ennek a háromszögnek köszönhetően ezen a kis területen is számos élőhelytípus található, egymástól jól elkülöníthetően. Ebből kifolyólag mind állattanilag, mind növénytanilag igen gazdagnak mondható. A természetvédelmi terület a nemzetközi Natura 2000 ökológiai hálózat része.

A terület rengeteg védett és fokozottan védett állat-, illetve növényfaj otthona Fotó: Székesfehérvári Önkormányzat

Az helyi védettségű Északi-tó területén is sok érdekes és ritka madárfaj figyelhető meg, ilyen például a fokozottan védett cigányréce (Aythya nyroca) és gólyatöcs (Himantopus himantopus), kis kócsag (Egretta garzetta) vagy éppen a terület csúcsragadozójának számító barna rétihéja (Circus aeruginosus). A területen élő kétéltűek és hüllők között előfordul a védett barna ásóbéka (Pelobates fuscus) és a vöröshasú unka (Bombina bombina), gyakran találkozhatunk fürge gyík (Lacerta agilis) és zöld gyík (Lacerta viridis) napozó egyedeivel és az egyetlen teknősfajunk, a mocsári teknős (Emys orbicularis) is jól érzi magát.


A Sóstó földrajzilag három eltérő jellegű táj határán fekszik. A terület nyugati oldalát a mocsaras Sárrét, délit az Észak-Mezőföld homokos, löszös tájai, északról Székesfehérvár város, illetve távolabb a Zámolyi-medence határolja Fotó: Székesfehérvári Önkormányzat

A Homokbánya területe jelentős botanikai értéket képvisel. Legfőképpen az itt megfigyelt 11 orchidea (Orchidaceae)-faj, melyek május-júniusban virítanak. Nagy számban élő fajok, mint például a vitézkosbor (Orchis militaris), mocsári kosbor (Orchis laxiflora), mocsári nőszőfű (Epipactis palustris) mellett előfordul a fokozottan védett pókbangó (Ophrys sphegodes) is.

Kapcsolódó Cikkek