EUR: 325,29 Ft
CHF: 295,28 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Belföld

Kiderült! Ennyi túlszámlázás volt Gyárfás idején

Faházat és hozzá kertet is épített több tízmillió forintos túlárazással a Gyárfás Tamás vezette úszószövetség a saját telkén – derült ki abból a független könyvvizsgálói jelentésből, amit Bienerth Gusztáv, a MÚSZ új elnöke rendelt meg – tudta meg az Origo.

A lap kedden számolt be arról, hogy információik szerint súlyos visszaélések történtek Gyárfás Tamás elnökségének ideje alatt az úszószövetségben.


A most elkészült könyvizsgálói jelentésből kiderült, 8 millió forintért vett faházat az úszöszóvetség még Gyárfás Tamás elnöksége idején. Az Origo utána nézett, mennyiért forgalmaznak ma egy hasonló kaliberű építményt, amiről azt írják, egy ehhez hasonló faház ára maximum 2-3 millió forint között van. Ugyanakkor néhány cég kevesebb pénzért még ennél is kényelmesebb, lakható házat kínál. Az úszószövetség esetében tehát három, négyszeres túlárazásról van szó – írja az Origo.

A beszámoló szerint, a ház melletti kert füvesítéséért, ami tulajdonképpen a szövetség kertje, 57 millió forintot fizettek, miközben a könyvvizsgáló jelentése szerint annak értéke maximum 13,6 millió forint plusz áfa.


Az alábbi levelet juttatta el a Lokálnak Gyárfás Tamás:

A Magyar Úszó Szövetség,  tekintettel a 2017. évi világbajnokságra 2015 januárjában székhelyet kapott. Korábban, évtizedeken keresztül a Komjádi uszoda emeletén voltak az irodái.

A székház immár a világ egyik, ha nem a legszebb helyén található: a Margitszigeten, közvetlenül a Hajós Alfréd uszoda tőszomszédságában. A Danubius Evezős Egyesület szerződése lejárt, a Bauhaus villába költözhetett a szövetség.

A meglehetősen lerobbant állapotban lévő épületet fel kellett újítani, át kellett alakíttatni. Erre kompenzációs szerződés keretében vállalkozott egy cég, amely 200 millió Ft plusz ÁFA értékben végzett hatalmas munkát. A MÚSZ pénz ezért kizárólag reklámszolgáltatással fizetett. A négy évre szóló szerződés keretében felkerült a vállalkozó logója a MÚSZ honlapjára, posztereire, levélpapírjára, továbbá  egyes versenyeken az úszók a cég nevével feltüntetett sapkában úsztak…

A vállalásba valamennyi  munkálat a legnagyobb ösztönzés ellenére sem fért bele. A hátramaradt feladatok elvégzésére a MÚSZ közbeszerzési pályázatot hirdetett. A legjobb ajánlattevő nyerte el a munkát.

A kellően felszerelt faházakat (mert kettő egymásra épült) Romániából rendelték, természetesen ezek nem csak raktárnak vehetőek igénybe, még ha azokat most annak is használják…

A további elmaradt munkákat, csővezetékek építését, kiállásokat, stb., valamint a kertépítést a legkedvezőbb ajánlatot tevő cég végezte el.

Az origo.hu-n feltüntetett összeg az ÁFA-t magába foglalja és két cég között oszlott meg.

Dr. Bienerth Gusztáv – mint ahogy azt már korábban jeleztük – irásban vállat közelezettséget  arra, hogy ha a Deloitte vizsgálata során esetlegesen bármely kérdés felvetődik, azt mindenek előtt a korábbi elnökkel ismerteti meg. Minden további egyéb lépés előtt módot ad arra, hogy kellően felkészûlt szakemberek véleményt nyilvánítsanak. Azonban a Deloitte jelentésének kifogásait a “Gyárfás Tamás vezette korszakban”-ban tevékenykedők csak az origo.hu hirportálban megjelentekből ismerhették meg. Bienerth korábban írásban vállalt kötelezettséget arra, hogy az esetlegesen felmerülő kérdéseket szakemberek bevonásával megvitassák: “Ahogy igértem, a jelentést annak véglegesítése előtt bemutatom, hogy megfelelő észrevételeket tehess, illetve jogi és egyéb szakértőid véleményét kikérd.” (E-mail: 2017. április 3.)

Dr. Bienerth ezt nem tette meg, hanem, mint ahogy arról az origo.hu beszámolt, a MÚSZ elnökségi ülésén előbb a MÚSZ elnökség tagjait, majd a hirportál révén annak olvasóit megbotránkoztatta.  Amikor ezt a MÚSZ-tól ügyvédi úton számonkértük a MÚSZ jogásza tegnapi válaszlevében még azt írta, hogy az elnökségi ülésen ilyenre nem került sor.(“Az Elnökségi ülésen Gyárfás Tamás korábbi elnök úr neve fel sem merült, személye semmilyen kontextusban nem hangzott el, ebből következően Vele szemben becsületcsorbító vagy rágalmazó tények, kijelentések állítása fogalmilag kizárt.”

Egy nappal  később – szintén az origo.hu révén – a MÚSZ vezetés erre rácáfolt.

A MÚSZ korábbi vezetésének meggyőződése, hogy az elvégzett munkák értékarányosak voltak. A közbeszerzések elbirálói a munkájukat felelőséggel végezték.

A teljességhez tartozik, hogy a többek között a kert építését, a terület rendezését és egyéb munkálatokat végző milliárdos megbízásokkal rendelkező cég a Magyar Úszó Szövetséget évi 15 millió Ft-vel, plusz ÁFA-val támogatta. Ha a jogtalan előnyszerzés lett volna a célja, akkor nem áll hosszú éveken át a sportág mögé.

Dr. Bienerth egy májusi videó üzenetében saját maga úgy fogalmazott, hogy ha a világbajnokság azt kívánja, legyen nyugalom a sportágban.

A MÚSZ május 21-ei közgyűlésén Gyárfás Tamás, mint elődjét hosszan méltatta. Ha a Gyárfás vezette úszószövetség bármely jogsértést, visszaélést követett vona el, akkor erre aligha kerül sor.

Bienerth két héttel a vb rajta előtt tartotta időszerűnek a rágalmazást.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hamarosan programot hirdet Berki

    Hamarosan programot hirdet Berki

    Professzionális, szakkemberekből álló háttérgárdát és a fővárosi lakosok bevonását ígéri főpolgármesterként Berki Krisztián, aki – bár egy medencéből kilépve, csuromvízes ingben, gatyában jelentette be indulását, a TV2-nek adott interjúja szerint – nagyon is komolyan veszi, hogy nyugdíjba küldené Tarlós István kormánypárti főpolgármestert.