EUR: 325,48 Ft
CHF: 294,18 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

Kinyírta magát az ellenzék

Bár a Jobbik bújtatott pártfinanszírozása miatt a kormánypártok és a szélsőséges párt csatája volt a múlt pénteki plakáttörvény-szavazás, annak más ellenzéki pártok is áldozatául estek. Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint az MSZP hitelét vesztette, az Együtt pedig szinte megszűnt parlamenti párt lenni, miután két képviselőjük egyike, Szelényi Zsuzsa lemondott párttagságáról a szavazás miatt rá gyakorolt nyomásra hivatkozva.

Két parlamenten kívüli pártvezető is beleavatkozott pártja országgyűlési képviselőinek munkájába a múlt héten elfogadott plakáttörvénnyel kapcsolatban, és a jelek szerint mindketten ráfáztak. Előbb Botka László vétózta meg az MSZP saját indítványát az ügyben, majd az utolsó pillanatban az Együtt füttyös elnöke, Juhász Péter is lenullázta pártjának hitelét a törvény szavazása kapcsán.


Juhász Péter (fotó: Mészáros Diána)

Mint ismert, Juhász bejelentette, hogy ha valamelyik ellenzéki párt bevitte volna javaslataikat a törvényalkotási bizottságba, és ott beépítették volna azokat a törvényjavaslatba, akkor pártja két parlamenti képviselője, Szabó Szabolcs és Szelényi Zsuzsanna hajlandó lett volna megszavazni a javaslatot.

– Az Együtt vezetői a plakáttörvény kapcsán kész helyzet elé állítottak, nyomást gyakoroltak rám, hogy bizonyos feltételek mellett a kormánnyal szavazzak – mondta a voksolást követően Szelényi, és egyúttal kilépett az Együttből. Igaz, parlamenti mandátumát – és a vele járó havi bruttó 747 ezres fizetését – azért megtartotta.


MTI Fotó: Kovács Attila

– A plakáttörvény megszavaztatásával a kormányzat az ellen kívánta felvenni a harcot, hogy oligarchák elvtelen, bújtatott pártfinanszírozás gyanújára okot adó módon támogathassanak politikai pártokat, mint a Jobbik esetében történt. Ennek a harcnak a jelek szerint más ellenzéki pártok is megisszák a levét – elemezte lapunknak a kialakult helyzetet Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője. – Az MSZP teljes mértékben elhiteltelenedett, ahogy előbb szinte támogatta a kezdeményezést, majd Botka László vétójára kihátrált a saját javaslata mögül. Az Együttnek pedig vélhetően még komolyabb érvágás, hogy két megmaradt országgyűlési képviselőjük egyike elhagyja a pártot, hiszen ilyen módon egyetlen képviselővel maradnak jelen az Országgyűlésben, vagyis újabb komoly lépést tettek a teljes eljelentéktelenedés útján – részletezte a szakértő.

Bíróságon hallgatták ki Botkát

Tanúként hallgatta meg tegnap Botka László szegedi polgármester, szocialista miniszterelnök-jelöltet, Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselőt, Botka volt kabinetvezetőjét és Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert a Gyulai Járásbíróság a szegedi parkolási botrányként elhíresült büntetőügyben. A vádirat szerint Mózes Ervin főjegyző, Solymos László alpolgármester és Kalmár Gábor kabinetfőnök több mint 40 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak azzal, hogy 2008–2012 között 307 személynek olyan ingyenes parkolóbérletet biztosítottak, amelynek odaítéléséről vezetői értekezleten döntöttek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Folyamatosan csökken a munkanélküliség Magyarországon

    Folyamatosan csökken a munkanélküliség Magyarországon

    Az utóbbi hónapokban foglalkoztatáspolitikai szempontból folytatódott a kedvező tendencia, hiszen hónapról-hónapra egy-egy tized százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Békéscsabán.

  • Gyilkos nők – szörnyetegek vagy legendák?

    Gyilkos nők – szörnyetegek vagy legendák?

    Rettenetes gyilkosságok elkövetésére nem csak férfiak képesek. A magyar kriminalisztika történetében is található jó néhány olyan asszony, aki kíméletlen kegyetlenséggel végzett mindenkivel, aki az útjába került. Sorozatunk ezeket a nők által elkövetett rémtetteket mutatja be.