EUR: 326,54 Ft
CHF: 300,12 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Sport

Kiss Szofi: Óriási motiváció, hogy itthon lesz a vb

Bár Kiss Szofi háromszor is az év szinkronúszója volt Magyarországon, sőt járt már olimpián is, úgy érzi, hogy 17. FINA-világbajnokság lesz élete legfontosabb versenye.

– Óriási élmény lesz itthon, magyar szurkolók előtt versenyezni – mondta lapunknak Kiss Szofi. – Szinte mindennapi beszédtéma ez a csapatnál, és bevallom, még az edzéseken is óriási motivációt ad, hogy hazai közönség előtt mutathatjuk be a programjainkat.
A szinkronúszóversenyt idilli környezetben, a Városligetben rendezik meg. Lapunk megtudta, hogy két mobil medencét alakítanak ki a műjégpálya helyén, így a versenyen a sportolók produkcióinak a Hősök tere szoborcsoportja, a Vajdahunyad vára és a Műcsarnok épülete ad hangulatos hátteret.

Kiss Szofi a világbajnokságon egyéniben, Czékus Eszterrel párosban és csapatban is versenyez majd. Mint elmondta, mind pontszámban, mind pedig helyezésben van „álma”.


A szinkronúszó medencék technológiáját tekintve – mind a verseny-, mind a bemelegítő-medence – egyedülállónak számít, előregyártott mobilis vasbeton-lemezek alkotják az alapjaikat, amelyeket acélból készült “rudak” tartanak össze (fotó: FINA)

– Pontszámban szeretnék 80, de inkább 81 pont felett végezni. És nagyon nagy siker lenne, ha bejutnánk a döntőbe. Ez az első 12 helyezés valamelyikét jelenti, a realitás inkább a 16–18. hely, de a lényeg, hogy a teljesítményünk magunkhoz képest sokkal jobb legyen.

Szofi az egyedüli magyar versenyző, aki a csapat és a páros versenyek mellett egyéniben is megmutathatja programját a nézőknek. Ettől függetlenül éppen az egyéni versenyre gyakorol kevesebbet.
– Persze ez így nem teljesen igaz. Speciálisan nem gyakorolunk semmit, mindegyik programra ugyanannyi időt szánunk. Ám egyéniben nem kell a többiekre figyelnem, ott minden csak tőlem függ, így egy kicsivel valóban több időt szánok, szánunk a csapatra és a párosra.


A sportoló elmondta, bár egy-egy nap jut a pihenésre, a csapat minden tagja már százszázalékosan a világbajnokságra koncentrál, hogy minél sikeresebbek legyenek.

A korábbi korosztályos orosz válogatott szinkronúszó, Natalija Taraszova vezetésével jelenleg is zajlik a felkészülés a világbajnokságra, amelyen a vegyes pároson kívül minden versenyszámban elindul a fiatal csapat. A magyar szinkronúszó-válogatott kerete a következő:

Csapat:
Dávid Janka Krisztina, Hungler Szabina Mercédesz, Kassai Kamilla, Kertai Lili, Kézdi Fanni, Kiss Szofi, Lukovszky Sarolta, Péntek Lili Hajnal, Rényi Luca, Riemer Alexandra Barbara, Schwarcz Anett Dóra, Thuróczy Karolina Mylan
Páros:
Kiss Szofi, Schwarcz Anett, David Janka Krisztina (tartalék versenyző)
Egyéni:
Kiss Szofi

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek