EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Ózd

Kissikátor hangjai a színpadon

A helyi értékek felszínre kerüléséről döntöttek a 320 lelkes Ózd térségi faluban, Kissikátorban, amikor 2011-ben hagyományőrző együttest alakítottak. Az amatőr művészeti csoport iránt nagy volt az érdeklődés, ami azóta sem lankadt. Fellépéseiken már-már profi műsokkal állnak elő.

Ne szépítsük a dolgot, mert mindig volt bennünk némi irigység az országos hírnévre szert tett szomszéd, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület sikerei miatt, és bizonyítani akartuk, hogy mi is tudunk hasonlót produkálni – mondta a zenészmúlttal rendelkező polgármester. Aztán 2011-ben az összetartó közösség megalakította a Kissikátori Harmonika- és Népdalkört, vagyis a Dalárdát, amely mellett később létrejött a citerazenekar – tárta fel a részleteket Kocsik László, akit a Dalárda indulásakor felkértek a csoport vezetésére.


Fotó: lokál
Felélesztették a helyi hagyományokat

Akkor még azt gondolta, csak fellángolásról van szó, amit a tavaszi szellő úgyis elfúj, de tévedett. A tagok örömmel jártak próbákra és egyre bővült a repertoárjuk. Meglepő módon a tizenéves korosztályból is jelentkeztek a Dalárdába, ahogyan a hetvenes éveikben járó idősebb falubeliek is. Eleinte Molnár Tibor és az azóta elhunyt római katolikus kántor, Varga Tibor tangóharmonikával biztosította a hangszeres zenei támogatást, majd a domaházi Kisbenedek Olivér citerásokat képzett, és 2014-ben megalakult a Vargányák Citerazenekar is. Ők abban az évben a Szent Mihály-napi tűzgyújtáson mutatkoztak be, mindjárt nagy sikerrel. Azóta a palóc-barkó népdalok ezen a népi hangszeren is rendre felcsendülnek, akárhol lépjenek is közönség elé. A kissikátori Dalárda az elmúlt hat évben a helyi rendezvényeken kívül fellépett Ózdon, az Olvasóban, Détérben, szlovákiai testvértelepülésükön, de eljutottak a Palóc Világtalálkozóra is. A kezdeti sikerek után a Kissikátor Fejlesztéséért Alapítvány autentikus népi fellépőruhákat varratott a színpadi látványkép biztosítására mindkét együttesnek.

A napokban már közös műsorral léptek fel az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark épületében, amit a polgármester ősbemutatóként értékelt. A megduplázódott énekkar népdalai a sok szereplőnek köszönhetően a korábbiaknál is szebben csendültek fel. Azóta megnőtt a meghívásaik száma, amelyeket örömmel teljesítenek. Legnagyobb feladatuknak azonban a XIV. Kissikátori Falunap és Gombafesztivál eseményeit, a hazai közönség és az érkező 4-6 ezer vendég előtti fellépést tekintik, amire már javában készülnek.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.