2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Egyéb Ózd

Kissikátor hangjai a színpadon

A helyi értékek felszínre kerüléséről döntöttek a 320 lelkes Ózd térségi faluban, Kissikátorban, amikor 2011-ben hagyományőrző együttest alakítottak. Az amatőr művészeti csoport iránt nagy volt az érdeklődés, ami azóta sem lankadt. Fellépéseiken már-már profi műsokkal állnak elő.

Ne szépítsük a dolgot, mert mindig volt bennünk némi irigység az országos hírnévre szert tett szomszéd, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület sikerei miatt, és bizonyítani akartuk, hogy mi is tudunk hasonlót produkálni – mondta a zenészmúlttal rendelkező polgármester. Aztán 2011-ben az összetartó közösség megalakította a Kissikátori Harmonika- és Népdalkört, vagyis a Dalárdát, amely mellett később létrejött a citerazenekar – tárta fel a részleteket Kocsik László, akit a Dalárda indulásakor felkértek a csoport vezetésére.


Fotó: lokál
Felélesztették a helyi hagyományokat

Akkor még azt gondolta, csak fellángolásról van szó, amit a tavaszi szellő úgyis elfúj, de tévedett. A tagok örömmel jártak próbákra és egyre bővült a repertoárjuk. Meglepő módon a tizenéves korosztályból is jelentkeztek a Dalárdába, ahogyan a hetvenes éveikben járó idősebb falubeliek is. Eleinte Molnár Tibor és az azóta elhunyt római katolikus kántor, Varga Tibor tangóharmonikával biztosította a hangszeres zenei támogatást, majd a domaházi Kisbenedek Olivér citerásokat képzett, és 2014-ben megalakult a Vargányák Citerazenekar is. Ők abban az évben a Szent Mihály-napi tűzgyújtáson mutatkoztak be, mindjárt nagy sikerrel. Azóta a palóc-barkó népdalok ezen a népi hangszeren is rendre felcsendülnek, akárhol lépjenek is közönség elé. A kissikátori Dalárda az elmúlt hat évben a helyi rendezvényeken kívül fellépett Ózdon, az Olvasóban, Détérben, szlovákiai testvértelepülésükön, de eljutottak a Palóc Világtalálkozóra is. A kezdeti sikerek után a Kissikátor Fejlesztéséért Alapítvány autentikus népi fellépőruhákat varratott a színpadi látványkép biztosítására mindkét együttesnek.

A napokban már közös műsorral léptek fel az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark épületében, amit a polgármester ősbemutatóként értékelt. A megduplázódott énekkar népdalai a sok szereplőnek köszönhetően a korábbiaknál is szebben csendültek fel. Azóta megnőtt a meghívásaik száma, amelyeket örömmel teljesítenek. Legnagyobb feladatuknak azonban a XIV. Kissikátori Falunap és Gombafesztivál eseményeit, a hazai közönség és az érkező 4-6 ezer vendég előtti fellépést tekintik, amire már javában készülnek.


Kapcsolódó Cikkek

  • Kinyitották a Kikötőt

    Kinyitották a Kikötőt

    A Kikötő Közösségi Sziget Nyílt Napján ingyenes családi, gyermek, ifjúsági programokkal várták az érdeklődőket!

  • Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Jelen pillanatban nincs akadálya annak, hogy 2021 őszén járjon a Tram-Train – ismertette Lázár János. A projektért és a dél-alföldi közlekedés fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, Hódmezővásárhelyen a jövő év tavaszára befejeződik a kivitelezés.