2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Belföld

Kitagadta unokáját, mert gyilkosnak nevezte

Tizennyolc éve kezdődött Burka Ferenc és fia ügye, de még nincs vége. A Debreceni Törvényszék a minap első fokon apát és fiát ugyanannak az embernek a megölése miatt 12 és 10 év fegyházra ítélte, bár korábban ártatlannak találta.

Idősebb Burka Ferenc és fia ügye most azért került újra a bíróságra, mert az egyik rokon feljelentést tett ellenük: mégiscsak ők ölték meg Jánost.


– Egyszer már bebizonyosodott, hogy ártatlanok vagyunk. Akkor 45 millió forint kártérítést kaptunk az államtól, a pénzből felújítottam a házunkat. Abból már egy forint sem maradt. Vettem egy új Opel Corsát, 210-zel is mentem vele, senkinek sem volt olyan a faluban. Most is kérek majd kártérítést, ezúttal 100 millió forintot. Audit vagy BMW-t veszek belőle, és elviszem a családot nyaralni. Csak a tengerpart jöhet szóba – ábrándozik újszentmargitai otthonában Burka Ferenc.

A férfi és fia szabadlábon védekezhet. Az apa a terhes lányával él együtt, a napokban érkezik az unoka. Az egykori milliomos alkalmi munkákból tengődik, napszámban kukoricát, napraforgót kapál, télen nádvágóként dolgozik. Felesége, Mari uzsorázás miatt börtönben van, de novemberben szabadul.


– Kitagadtam az unokámat, Ricsit, mert az ő feljelentése miatt rendelték el újra a nyomozást. Azt állította, hallotta, amint a fiammal arról beszélünk, hogy mi öltük meg Jánost. De hát Ricsi egy gyilkos, Németországban börtönben ül, mert több mint nyolcvan késszúrással megölt egy magyar nőt. Hogy hihette el egyetlen szavát is a bíróság? Ártatlan vagyok, de ha a tengerpart helyett mégis fegyház vár rám, azt is kibírom. Hat évet már leültem, kedvezménnyel együtt két év múlva kint vagyok. A fiam a szomszéd faluba, Tiszacsegére költözött, őt jobban megviseli, ha vissza kell mennie a hűvösre, hiszen öt gyereket nevel – sóhajt.

Mint ismeretes, a bíróság korábban nyereségvágyból elkövetett emberölésért első fokon 28-28 év fegyházbüntetésre ítélte Burka Ferencet és fiát. A két férfi ebből hat évet töltött a rács mögött. Másodfokon bizonyíték hiányában mindkettejüket felmentették, idősebb Burka Ferenc 20, a fia pedig 25 millió forint kártalanítást kapott az államtól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hatalmas lehetőség előtt áll a magyar akvakultúra ágazat

  Hatalmas lehetőség előtt áll a magyar akvakultúra ágazat

  Hatalmas lehetőséget jelentenek a magyar akvakultúra ágazat számára az uniós halászati támogatások 2020 utáni elosztására vonatkozó szabályok, amelyeket a Mezőgazdasági és Halászati Tanács elfogadott – közölte Nagy István agrárminiszter Luxembourgban az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint.

 • Emberölés áldozata lett egy tiszafüredi nő

  Emberölés áldozata lett egy tiszafüredi nő

  Emberölés áldozata lett az a tiszafüredi nő, akit férjével együtt holtan találtak június 16-án otthonukban – tájékoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t.

 • Elkezdődtek az idei Erzsébet-táborok

  Elkezdődtek az idei Erzsébet-táborok

  Elkezdődtek az Erzsébet-táborok, idén nyáron mintegy harmincezer gyermek nyaralhat Zánkán – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.