2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb XIII.kerület

Kizöldült a Dagály sétány

A Dagály sétány létrehozását a XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezte. Ez az igényes, modern közösségi és rekreációs terület, találkozópont összeköti a Duna Arénát az egyik legfontosabb közlekedési csomóponttal, a 3-as metró Forgách utcai megállójával.

A Váci út és a Népfürdő utca közötti Dagály sétány kialakítása az önkormányzat kerületfejlesztési tervének része volt, amely harmonizált a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Arénához kötődő elképzelésekkel.


A járókelők már birtokba is vehettél az új sétányt (Fotó: Máté Krisztián)

A sétány létrehozására a „Dagály törvény” a kerületi önkormányzatot jelölte ki építtetőként, a megvalósításhoz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 478 millió forint támogatást biztosított. Az 530 méter hosszú Dagály sétány a Váci utat köti össze a Duna környezetével.

Dagály sétány átadóján elültették a Sportolók fáját (Fotó: Máté Krisztián)

Dr. Tóth József polgármester nyitóbeszédében kiemelte, a Dagály sétány kortárs közösségi terület, ez látszik a növényzeten, a felhasznált anyagokon és az épített elemeken.
– Ígéretet tettünk, és ezt tartjuk is, hogy 2018 nyarára kész lesz a főváros legmodernebb fürdője, a Dagály. A sétány fejlesztése is jelzi: lehet normális együttműködés politikai nézetektől függetlenül is – jelentette ki Fürjes Balázs kormánybiztos a sétány átadásakor.
A Dagály sétány fejlesztésekor a meglévő fák védelme alapvető szempont volt. A Turbina utcai szakaszon a hársfasor a jellemző. A középső sétányszakaszon a korábbi kőrisegyedeket megőrizték, a nyugati sétányszakaszra platánfákat ültettek. A változatossághoz hozzájárul még az elszórtan telepített 25 faegyed: bokorfák, mézalmácskák és perzsa varázsfák.
A sétány két oldala négy-négy méter szélességben klinkertégla-borítású. Középen ugyancsak négy méter széles zöldsáv fut. A sétány felszíni vízelvezetése ökologikus, környezetbarát: a sétaút burkolt felületei a középső zöldsáv felé lejtenek, a zöldfelületekre vagy a vízáteresztő kavicsburkolatra vezetik a csapadékvizet, amely a talajba szivároghat. Az automata öntözőrendszer a cserje, évelő és gyep felületeken kívül a fák öntözését is biztosítja. A kőkert zöldsávjában szárazságtűrő és vízigényes évelők, alacsony cserjék, növényágyak és ligetes fásítások harmonikusan követik egymást. A ligetes szakaszon pihenésre is alkalmas – finombetonból készült, egyedi grafikai elemekkel, vízcseppekkel díszített – ülőtömbök és pihenőpadok vehetők igénybe. E térbútorok mellett hagyományos támlás padok is vannak. A sétányon két ivókút is működik. Kivételessé teszi a sétányt az is, hogy a burkolatán láthatók azon ásványi anyagoknak a képletei, amelyeket a közeli híres Béke kút vize tartalmaz.


A Váci út és a Turbina utca csatlakozásánál Gálhidy Péter szobrászművész Turbinalevél című képzőművészeti alkotása a Láng Gépgyár évtizedeken keresztül a világ élvonalába tartozó termékeit szimbolizálja. A sétányra dekoratív, korszerű, költséghatékonyan üzemeltethető, LED-es fényforrással szerelt világítótestek kerültek – rajtuk térfigyelő kamerákkal és a nyilvános wifihálózathoz szükséges eszközökkel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.