2019. július 23., kedd
Lenke

Tech

Kobot, az új kolléga

A kollaboratív robotok – vagyis kobotok – többé már nem a jövő forgatókönyvének részei, jelen vannak mindennapjainkban. Az előrehaladás azonban meglepően lassú ütemben történik, sokan még mindig vegyes érzelmekkel tekintenek az együttműködő robotokra.

A kobot elődjét, a robotot évtizedeken keresztül önálló életre kelt rémálomként mutatták be a sci-fik, de a robotok nem tudatos lények, hanem olyan gépek, amilyenné kreáljuk azokat, és olyan feladatokat látnak el, amikre beprogramozzuk.


A robot nem tudatos lény, hanem  gép, amit az ember programoz be

– Biztonsági okokból a „hagyományos” ipari robotok nem dolgozhatnak az emberek közvetlen közelében, rácsoknak, korlátoknak kell lenni közöttük. Ezzel szemben a kobotokat úgy tervezték, hogy az emberi munkatárssal együttműködve, extra kézként funkcionáljanak – mondta Slavoj Musilek, a Universal Robots piacvezető kobotgyártó vállalat kelet-közép-európai igazgatója. A beépített szoftvernek köszönhetően a „hagyományos” robot azonnal leáll, ha valamivel vagy valakivel érintkezésbe lép.

A Scandinavian Tobacco Group dán dohánygyár alkalmazásában jelenleg is áll egy együttműködő robot, amely az emberek közvetlen közelében dolgozik, doboztetőket adogatva a csomagolóműhelyben. Az új kobotnak köszönhetően az alkalmazottaknak nem kell fáradságos mozdulatokat végezniük, valamint a gép felváltott egy-két olyan munkatársat is, akiknek ezt a munkát eddig kézzel kellett elvégezniük. Ők most a gyár egy másik részén dolgoznak. Sok szempontból egy kobot olyan, mint egy új kolléga. Egy munkatárs, aki szó nélkül vállal olyan feladatokat, amelyek a legtöbb embernek unalmasak vagy fizikailag megerőltetők lennének. Az ő főnöke pedig a dolgozó, aki meghatározza, hogy a kobot milyen módon kapcsolódjon be a munkába, és milyen munkát végezzen, legyen az tojások pakolása vagy dobozolás.


Kapcsolódó Cikkek

 • Kitart az Android operációs rendszer mellett a Huawei

  Kitart az Android operációs rendszer mellett a Huawei

  A Huawei saját fejlesztésű mobil operációs rendszere a Hongmeng nem okostelefonok, hanem mobil hálózatra kapcsolt ipari és lakossági berendezések számára készül – jelentette ki a Huawei Technologies igazgatótanácsának tagja, első alelnöke Catherine Chen, hangsúlyozva, hogy cége továbbra is az Android operációs rendszert használja majd okostelefonjai rendszerszoftvereként.

 • Nyaralás alatt se fizessen az adataival!

  Nyaralás alatt se fizessen az adataival!

  Hiába próbálunk nyaralás alatt digitális detoxot tartani, óhatatlanul szembesülünk azzal, hogy pihenés közben is szükségünk van információkra. Mit érdemes megnézni a környéken, milyen lesz az időjárás?

 • A magyarországi 4G mobilhálózatok a világ legjobbjai között vannak

  A magyarországi 4G mobilhálózatok a világ legjobbjai között vannak

  A Magyarországon működő 4G hálózatok letöltési sebessége kiemelkedő, a világon a 11. legjobb, Európában pedig a 6., és lefedettségben is a top 10-ben van – derült ki az OpenSignal 87 országot vizsgáló legfrissebb jelentéséből, amelyet a Magyar Telekom juttatott el az MTI-hez csütörtökön.