2020. július 08., szerda
Ellák

Tech

Kobot, az új kolléga

A kollaboratív robotok – vagyis kobotok – többé már nem a jövő forgatókönyvének részei, jelen vannak mindennapjainkban. Az előrehaladás azonban meglepően lassú ütemben történik, sokan még mindig vegyes érzelmekkel tekintenek az együttműködő robotokra.

A kobot elődjét, a robotot évtizedeken keresztül önálló életre kelt rémálomként mutatták be a sci-fik, de a robotok nem tudatos lények, hanem olyan gépek, amilyenné kreáljuk azokat, és olyan feladatokat látnak el, amikre beprogramozzuk.


A robot nem tudatos lény, hanem  gép, amit az ember programoz be

– Biztonsági okokból a „hagyományos” ipari robotok nem dolgozhatnak az emberek közvetlen közelében, rácsoknak, korlátoknak kell lenni közöttük. Ezzel szemben a kobotokat úgy tervezték, hogy az emberi munkatárssal együttműködve, extra kézként funkcionáljanak – mondta Slavoj Musilek, a Universal Robots piacvezető kobotgyártó vállalat kelet-közép-európai igazgatója. A beépített szoftvernek köszönhetően a „hagyományos” robot azonnal leáll, ha valamivel vagy valakivel érintkezésbe lép.

A Scandinavian Tobacco Group dán dohánygyár alkalmazásában jelenleg is áll egy együttműködő robot, amely az emberek közvetlen közelében dolgozik, doboztetőket adogatva a csomagolóműhelyben. Az új kobotnak köszönhetően az alkalmazottaknak nem kell fáradságos mozdulatokat végezniük, valamint a gép felváltott egy-két olyan munkatársat is, akiknek ezt a munkát eddig kézzel kellett elvégezniük. Ők most a gyár egy másik részén dolgoznak. Sok szempontból egy kobot olyan, mint egy új kolléga. Egy munkatárs, aki szó nélkül vállal olyan feladatokat, amelyek a legtöbb embernek unalmasak vagy fizikailag megerőltetők lennének. Az ő főnöke pedig a dolgozó, aki meghatározza, hogy a kobot milyen módon kapcsolódjon be a munkába, és milyen munkát végezzen, legyen az tojások pakolása vagy dobozolás.


Kapcsolódó Cikkek