2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Belföld

Kocsis Máté: A vandálok ellen lépünk fel

Csütörtökön tárgyalja a józsefvárosi önkormányzat azt a közbiztonsági rendelettervezetet, amely többek között a játszóterek használatának módját is szigorítaná. A kiszivárgott tervezet hatalmas felháborodást okozott, holott Kocsis Máté polgármester szerint csak a kerület közös értékeinek megóvása a cél.

Sajtótájékoztatón igyekezett megnyugtatni a nyilvánosságot Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere, hogy csupán újságírói csúsztatás, amikor többen azt írták, a kerület 200 ezer forintra büntetné a játszótéren rendetlenkedő felnőtteket.


– A tavasszal tartott konzultáció során 11 ezer lakó küldte vissza a kérdőívünket, amelyben a lakosság véleményére voltunk kíváncsiak a kerület problémáiról. A rendelettervezet e vélemények alapján készült. Ugyanakkor a tervezet részleteit az ellenzéki sajtóban alaposan félremagyarázták – közölte a polgármester. Mint magyarázta: a kerületben gyakori jelenség, hogy dohányzó kamaszok foglalják el a kisgyermekeknek épített játszótereket, amelyeket a családok nem tudnak és sokszor nem is akarnak így használni. Ezért a tervezet akár pénzbüntetéssel is sújtaná azokat a 14 év felettieket, akik nem rendeltetésszerűen használják a kerület játszótereit. Ennek mértéke akár 200 ezer forintig is felmehet.

– A rendelet célja nem az, hogy egy szülő ne hintáztathassa a gyermekét. Éppen ezért annak bevezetése során is a fokozatosság elve érvényesül majd, vagyis a szabály ellen vétőket először csak figyelmeztetik, és többszöri, megismételt szabályszegés mellett is előbb alacsonyabb összegű bírságokkal lehetne eltántorítani a valóban renitenseket – közölte Kocsis Máté polgármester. Emlékeztetett: azok sem elfogadható viselkedésformák, amikor valaki a fertőzésveszéllyel nem számolva mos vagy a kutyáját fürdeti egy ivókútban.


Lapunk kérdésére a polgármester elárulta, nemcsak társadalmi egyeztetés, hanem megfelelő szakjogi előkészítés is megelőzte a rendelettervezet elkészülését, amelyen még most is hajtanak végre kodifikációs változtatásokat a hivatal javaslatai alapján. Sőt megvizsgálták más hasonló kerületek joggyakorlatát és úgy találták, hogy a főváros más kerületeiben ennél határozottabb szabályozás van érvényben.

Horváth Mihály tér, Játszótér, 8. kerület

Házirend kerületi felügyelettel

Az önkormányzat a kerületi kereskedelmi és vendéglátóegységek szabályozásán is változtatna: 22 óra után egyetlen üzlet sem tarthat nyitva, csak akkor, ha a lakók erre engedélyt adnak.

– Az nem életszerű, hogy a kerület lakói ne tölthessék nyugodtan esti pihenésüket, mert egy alkoholt is árusító kisbolt van például a házuk földszintjén, ahol késő este az ott alkoholt vásárlók hangos dorbézolást rendeznek. Egy ilyen boltban – egy vendéglátóhellyel ellentétben – nincsenek asztalok vagy mosdó, vagyis a vendégek az utcán fogyasztanak és sok esetben a dolgukat is ott végzik – emelte ki Kocsis Máté.

A társasházak problémás ügyeiben is segítene az önkormányzat azzal, hogy megfelelő jogi szabályozást teremt ahhoz, hogy a lakók közös szándék esetén felléphessenek az együttélés szabályait rendre felrúgó lakótársakkal szemben. A polgármester azonban hangsúlyozta, hogy ez semmiképpen sem lesz beavatkozás a társasházak lakóinak életébe, kizárólag a többség jogos érdekérvényesítését segíti elő.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Hatalmas lehetőség előtt áll a magyar akvakultúra ágazat

  Hatalmas lehetőség előtt áll a magyar akvakultúra ágazat

  Hatalmas lehetőséget jelentenek a magyar akvakultúra ágazat számára az uniós halászati támogatások 2020 utáni elosztására vonatkozó szabályok, amelyeket a Mezőgazdasági és Halászati Tanács elfogadott – közölte Nagy István agrárminiszter Luxembourgban az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint.

 • Emberölés áldozata lett egy tiszafüredi nő

  Emberölés áldozata lett egy tiszafüredi nő

  Emberölés áldozata lett az a tiszafüredi nő, akit férjével együtt holtan találtak június 16-án otthonukban – tájékoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t.

 • Elkezdődtek az idei Erzsébet-táborok

  Elkezdődtek az idei Erzsébet-táborok

  Elkezdődtek az Erzsébet-táborok, idén nyáron mintegy harmincezer gyermek nyaralhat Zánkán – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.