EUR: 305,32 Ft
CHF: 276,90 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Belföld

Kövér: Az ország a jövőjét a vidékben kell megtalálnia

Az ország a jövőjét a vidékben kell megtalálnia,  fontos, hogy valamilyen szinten ellent tudjon állni az urbanizációnak – mondta az Országgyűlés elnöke az MTI-nek pénteken, a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) regionális gyűlése előtt nyilatkozva,  a Győr-Moson-Sopron megyei Győrasszonyfán.

Kövér László hangsúlyozta, hogy Magyarország kivételes adottságú területen fekszik, s ezeket az adottságokat “bűn lenne nem kihasználni”.

A világ népessége egyre nagyobb, s az élet egyre élhetetlenebb városokba koncentrálódik, Magyarország azonban ez alól kivétel – folytatta az elnök, majd hozzátette, hogy egy olyan lehetőséget, esélyt kell nyitni a települések számára, hogy ne legyen vonzó az ott élő fiatalok számára a városba költözés, épp ellenkezőleg, az “életminőség legyen irigylésre méltó”.

Magyarországnak is különbözőek az adottságai, de úgy gondolom, a települések vezetőinek is van szerepe abban, hogy kihasználják azokat a lehetőségeket, amelyeket a kormány politikája teremt számukra annak érdekében, hogy élhető közegként tartsák meg településüket. Győrasszonyfa egy ilyen település – fűzte hozzá Kövér László.

Kitért arra is, hogy a Fidesz, mint szövetség “természetes módon igyekszik maga mellé kötni, magához kapcsolni” azokat a különböző társadalmi csoportokat, volt pártokból lett polgári kezdeményezéseket, mint amilyen a KPE, a Lungo Drom, a Fidelitas, vagy a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége.

Ezekkel a szervezetekkel kétoldalú egyezségeket fognak kötni. A Lungo Drommal ez már megtörtént, s a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja is jelezte, hogy szeretne ilyen megállapodást kötni – mondta a házelnök, majd hozzátette, hogy a választások előtt közös rövid programnyilatkozatban rögzítik azokat a célokat, amelyekért a választók bizalmát kérik majd a jelöltek.

Hangsúlyozta, hogy a KDNP, mint koalíciós partner, a megállapodások tekintetében az első helyen áll.

Szavaiból kiderült, hogy a regionális gyűlés fő feladata a 2018-as országgyűlési választási felkészülés megvitatása.

Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés korelnöke, a KPE országos elnöke azt mondta: a következő időszak arról fog szólni, hogy egy erős és “talán mindvégig összetartó polgári nemzeti tábor” hogyan tud 2018-ban folytatást kivívni magának.

A KPE legfontosabb programpontja a vidékfejlesztés – szögezte le. Az egyesület szeretné, ha világos lenne az ország előtt, hogy a falvak megmaradása nemzeti közös érdek. A falvak csak akkor tudnak megmaradni, ha folyamatosan a figyelem középpontjában vannak, mert hatalmas elszívó ereje van a nagyobb városoknak – jegyezte meg. A másik programpont szerint a mezőgazdasági ismereteket be kellene építeni a közoktatásba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Idén 360 millió forintos támogatást kapnak nemzetiségi gyermektáborok, egy pályázat pedig összesen több mint 180 milliót juttat civil szervezeteknek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 • A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek megteremtik a lehetőségét annak, hogy nyugdíjba vonulásuk után is dolgozni tudjanak azok, akik még kedvet és energiát éreznek ehhez – mondta a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  A Campus Fesztivál második napján, pénteken több mint száz program várja az érdeklődőket a debreceni Nagyerdőbe: mások mellett a The Prodigy, a Kowalsky meg a Vega, Rúzsa Magdi, a Brains és a Kiscsillag is koncertezik – jelezte a fesztivál sajtófőnöke pénteken az MTI-nek.

 • Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési programot indít a kormány jövőre – közölte pénteken Tusnádfürdőn Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára.