EUR: 325,92 Ft
CHF: 294,08 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Sport

Közeledik a nagy próbatétel, a 35. Lidl Balaton-átúszás

Közeledik a nagy próbatétel, a 35. Lidl Balaton-átúszás. A szervezők a július elsejei próbatételre sok ezer indulót várnak, akik az 5200 méteres távot biztonságos körülmények között teszik meg.

Risztov Éva, olimpiai bajnok úszó profi tanácsokkal látja el az úszókat ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az esemény fővédnöke Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár. Mivel az átúszás az Olimpiai Ötpróba eseménysorozat része is, annak szervezői megállapodtak a MÁV-val, hogy az átúszásra utazók 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak vasúti jegyeket.


A nyíltvízi úszás olimpiai bajnoka Risztov Éva, a Lidl kampánynagyköveteként a felkészülési időszakban profi tanácsokkal látja el az úszókat. Risztov Éva (aki az eddigi átúszások történetében a legjobb női időt úszta 59:27) mellett az esemény honlapján rendszeresen ad tanácsokat Mányoki Attila, aki az úszás történetének hatodik legjobb idejével úszta át idén a Cook-szorost.  Erdei Zsolt, többszörös Balaton-átúszó, profi ökölvívó világbajnok is arra buzdít mindenkit, hogy próbálja ki magát a nyíltvízen, de csak olyanok jelentkezzenek, akik felkészültek a próbára.
– Mindenkinek nagyon javaslom az átúszást, de csak megfelelő felkészültség mellett, mert az 5,2 km nagyon hosszú tud lenni – mondta lapunknak Erdei Zsolt.

Mányoki Attila az úszás történetének hatodik legjobb idejével úszta át idén a Cook-szorost, ott lesz a Balatonban is

Mányoki bejelentette, hogy az óceánok után idén visszatér a Balatonhoz és Illés Fanni paralimpikon úszóval együtt, – ha szükséges– őt segítve teljesíti a távot.


Az amatőr és profi sportolókat is megmozgató 35. Lidl Balaton-átúszást idén július elsején rendezik meg (esőnapok július 2, 8, 9, 15, 16). A kihívásra vállalkozók Révfülöpnél szállnak vízbe, s teszik meg az 5,2 kilométeres távot a célig, Balatonboglár Platán strandjáig. Az úszók biztonságára a mintegy 140-150 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból kialakított úszófolyosó felügyel, s a vízen cirkáló vízirendőrök is folyamatosan figyelik az úszókat. Akiknek esetleg valamilyen gondjuk támad, azok bármelyik egységtől kérhetnek segítséget.

– Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a résztvevők közel mindegyike teljesíti a távot kisebb-nagyobb pihenésekkel. A 35. Lidl Balaton-átúszás az egyik legbiztonságosabb módja a nyíltvízi úszás kipróbálásának – mondta Máth István, a Budapesti Sportiroda ügyvezetője.

A 35. Lidl Balaton-átúszásra az előnevezés már elindult (www.balaton-atuszas.hu), az online jelentkezés mellett azonban a helyszínen is lehetőség lesz a regisztrációra. A részvétel feltétele az egy hónapnál nem régebbi vagy a helyszínen kiállított orvosi igazolás.

Kapcsolódó Cikkek