EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Eger

Kultúrából kulturáltan főznek

Felejthetetlen ízvilág, tartalmas, változatos és húsmentes táplálkozás. Talán ezek a jelzők írják le legpontosabban azt az élményt, ha valaki megkóstolja Egerben a Govinda étteremben serénykedők főztjét. Tulajdonképpen krisnás ételekről van szó, amelyeket áthatja az úgynevezett védikus táplálkozás szemlélete.

Erre az alapra épül az a valóban kulturált, tiszta ételkészítés, amelynek – talán sokan nem is gondolnák, de – pontos sorrendje, miértje van, és nemcsak a hagyományok miatt, hanem az elérni kívánt, mással össze nem hasonlítható ízek érdekében is.


Sraddha-Nrisima Das

– A főzés nálunk nemcsak annyiból áll, hogy feldobjuk az alapanyagokat, hanem gondosan megválogatjuk azokat. A tisztaság az egyik legfontosabb szempont, amire minden körülmények között odafigyelünk, és természetesen a krisnás szokásoknak megfelelően készítjük el az ételeket, hiszen alapvetően „nem magunknak, hanem Krisnának, Istennek főzünk” – kezdi Sraddha-Nrisimha Das üzletvezető, aki magánéletében is Krisna-hívő, így a leghitelesebb forrásból ismerhetjük meg a gasztrotitokat.

Olyannyira megadják a módját a finomságok elkészítésének, hogy úgy tartják, főzni csak tiszta lélekkel, testtel, egészségesen lehet. Húsmentes táplálkozásról beszélünk, de amikor kipróbálunk egy ilyen ételt (benne sült házi sajttal, spenóttal, jázminrizzsel, salátával, mellé például csatnival), egyáltalán nem hiányzik a hús, még a legnagyobb húsevőknek sem. A gazdag és különleges ízorgia, a több textúra olyannyira elvonja az ember figyelmét, hogy eszébe sem jut egy jó marhasteak. Mindenből egy kicsit, finomat, így áll össze egy egész.


Fűszeres sült padlizsán

 

Otthon is ki tudjuk próbálni ezeket az ételeket, hiszen az alapanyagok ma már bárhol elérhetők. Ezeknek a gasztrocsodáknak a fűszerek a lelkük: a római kömény, a mustármag, a curry, a kurkuma, a gyömbér, amelyek egy jó sabjiból nem hiányozhatnak.

Sült házi sajt, spenóttal

 

És hogy milyen színes a már sokszor emlegetett egri „multikulti”, a bor, a street food, a vadételek mellé ez is belefér, ezt is szeretjük.

– A vegán táplálkozásban a tejtermékek tekintetében a kultúránk enged annyit, hogy tehéntejből készült termékeket fogyaszthatunk. Mi a tehenet úgy tiszteljük és védjük, mint a fiú az anyját, aki gyermekkorában tejet ad neki. Ám ez nem olyan mértékben van jelen, amennyire manapság elterjedt a tejtermékfogyasztás, ami ezeknek az állatoknak a „kizsigerelésével” jár. A szentírásunk szerint az ember teste gabonaféléken él, így kapható nálunk olyan menüsor, amely tejtermékes, és olyan is, amely kizárólag zöldségekből áll – részletezi Sraddha-Nrisimha Das.

Egerben körülbelül tíz éve van jelen ez az igazán különleges kultúra, főként az ételek tekintetében, de ma már olyan nyitottság tapasztalható iránta, hogy napi szinten komoly érdeklődés övezi az újabb és újabb finomságokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.