2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Eger

Kultúrából kulturáltan főznek

Felejthetetlen ízvilág, tartalmas, változatos és húsmentes táplálkozás. Talán ezek a jelzők írják le legpontosabban azt az élményt, ha valaki megkóstolja Egerben a Govinda étteremben serénykedők főztjét. Tulajdonképpen krisnás ételekről van szó, amelyeket áthatja az úgynevezett védikus táplálkozás szemlélete.

Erre az alapra épül az a valóban kulturált, tiszta ételkészítés, amelynek – talán sokan nem is gondolnák, de – pontos sorrendje, miértje van, és nemcsak a hagyományok miatt, hanem az elérni kívánt, mással össze nem hasonlítható ízek érdekében is.


Sraddha-Nrisima Das

– A főzés nálunk nemcsak annyiból áll, hogy feldobjuk az alapanyagokat, hanem gondosan megválogatjuk azokat. A tisztaság az egyik legfontosabb szempont, amire minden körülmények között odafigyelünk, és természetesen a krisnás szokásoknak megfelelően készítjük el az ételeket, hiszen alapvetően „nem magunknak, hanem Krisnának, Istennek főzünk” – kezdi Sraddha-Nrisimha Das üzletvezető, aki magánéletében is Krisna-hívő, így a leghitelesebb forrásból ismerhetjük meg a gasztrotitokat.

Olyannyira megadják a módját a finomságok elkészítésének, hogy úgy tartják, főzni csak tiszta lélekkel, testtel, egészségesen lehet. Húsmentes táplálkozásról beszélünk, de amikor kipróbálunk egy ilyen ételt (benne sült házi sajttal, spenóttal, jázminrizzsel, salátával, mellé például csatnival), egyáltalán nem hiányzik a hús, még a legnagyobb húsevőknek sem. A gazdag és különleges ízorgia, a több textúra olyannyira elvonja az ember figyelmét, hogy eszébe sem jut egy jó marhasteak. Mindenből egy kicsit, finomat, így áll össze egy egész.


Fűszeres sült padlizsán

 

Otthon is ki tudjuk próbálni ezeket az ételeket, hiszen az alapanyagok ma már bárhol elérhetők. Ezeknek a gasztrocsodáknak a fűszerek a lelkük: a római kömény, a mustármag, a curry, a kurkuma, a gyömbér, amelyek egy jó sabjiból nem hiányozhatnak.

Sült házi sajt, spenóttal

 

És hogy milyen színes a már sokszor emlegetett egri „multikulti”, a bor, a street food, a vadételek mellé ez is belefér, ezt is szeretjük.

– A vegán táplálkozásban a tejtermékek tekintetében a kultúránk enged annyit, hogy tehéntejből készült termékeket fogyaszthatunk. Mi a tehenet úgy tiszteljük és védjük, mint a fiú az anyját, aki gyermekkorában tejet ad neki. Ám ez nem olyan mértékben van jelen, amennyire manapság elterjedt a tejtermékfogyasztás, ami ezeknek az állatoknak a „kizsigerelésével” jár. A szentírásunk szerint az ember teste gabonaféléken él, így kapható nálunk olyan menüsor, amely tejtermékes, és olyan is, amely kizárólag zöldségekből áll – részletezi Sraddha-Nrisimha Das.

Egerben körülbelül tíz éve van jelen ez az igazán különleges kultúra, főként az ételek tekintetében, de ma már olyan nyitottság tapasztalható iránta, hogy napi szinten komoly érdeklődés övezi az újabb és újabb finomságokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.