EUR: 318,30 Ft
CHF: 273,58 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Belföld

Kuncze esélytelennek tartja Botkát

Már Kuncze Gábor is nekiment Botka Lászlónak. Az SZDSZ volt elnöke, korábbi belügyminiszter a B1 blognak adott interjújában azt mondta: a kormányzóképességhez kell egy szimpatikus, határozott személy, akit még nem talált meg az ellenzék. Vagyis Kuncze szerint Botka nem alkalmas miniszterelnök-jelöltnek.

– Ha az ellenzéki pártok az okos együttműködés helyett egymás ócsárlásával próbálják saját erejüket, fontosságukat demonstrálni, akkor csúfos kudarcot vallanak a következő választásokon is – nyilatkozta a B1 blognak Kuncze Gábor. A fiatalabbak talán már nem tudják, hogy Kuncze az MSZP és az SZDSZ koalícióra lépése után, 1994–1998 között a Horn-kormány belügyminisztere és Horn Gyula miniszterelnök koalíciós helyettese volt.


Mostani interjújában meglepő módon azt mondta: leginkább a Demokratikus Koalíció programját látja kidolgozottnak. Az összefogást hangsúlyozó korábbi belügyminiszter keményen beleszállt a hajdani szövetséges, az MSZP pártjának jelenlegi első emberébe, a miniszterelnök-jelölt Botka Lászlóba.

MTI Fotó: Beliczay László

– A kormányzóképességhez mindenekelőtt kellene egy hiteles, felkészült, kemény, de szimpatikus és határozott személy, akit fel lehetne mutatni a választóknak, mondván, „ha támogatsz bennünket, akkor ő lesz a miniszterelnök”. Ezt megértenék a választók, de úgy látom, ezt a személyt eddig nem találta meg az ellenzék – fogalmazott Kuncze, aki szerint Botka László működő politikai alternatíva felmutatása helyett azzal próbál egymillió szavazót megszerezni a kormánypárt táborából, hogy rájátszik a Gyurcsány-fóbiára. Ezzel ugyanis a szocialista politikus ahelyett, hogy egyesítené a szavazókat, szétforgácsolja azokat.
Az ellenzéki csörte egyébként már régóta folyik. A Lokál is beszámolt róla, amikor év elején Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy a „királycsináló” Lengyel László és Botka László többekkel szövetkezett ellene. Persze a szocialisták ezt tagadták, de Botka kijelentette: „Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak és érdemes visszavonulót fújnia”. Azóta is tart a cicaharc kettejük között.


A DK elnöke néhány hete összefogást sürgetve telefonon hívta az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, ám Botka ismét lehazugozta, hozzátéve: Gyurcsány gátja az összefogásnak. A korábbi miniszterelnök ezt követően tovább folytatta a kuncsorgást és levelet is írt Botkának.

– Ha őszre kiderül, hogy Botka az MSZP végső sírásója, a szocialisták nyomást gyakorolnak rá és lesz DK–MSZP-megállapodás – mondta nemrég Gyurcsány.

Vagyis a cicaharc tovább folyik a balliberális oldalon, miközben hétfőn a parlamentben már Orbán Viktor is arról beszélt, hogy a magyar emberek több komolyságot, több tiszteletet és több felelősséget várnak az ellenzéktől.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Programot hirdettek Toroczkaiék

  Programot hirdettek Toroczkaiék

  Bár a mai elnökségi ülésen akár ki is zárhatják Toroczkai Lászlót és a Mi Magunk platformot vele együtt alapító Jobbik-tagokat, a platform, amelynek deklaráltan tagja Novák Előd egykori Jobbik-alelnök, tegnapra már programot is hirdetett.

 • Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  „Európa jövője” címmel nemzetközi V4 konferenciát rendeznek a budapesti Várkert Bazárban. A szerdán kezdődő kétnapos programon több mint 30 külföldi politikus és szakember tart előadást többek közt migrációról.

 • Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Lassan egy hét is eltelt azóta, hogy brutálisan meggyilkolták Adrikát, a nyolcéves sólyi kislányt, de a családja – érthetően – még mindig képtelen beletörődni a megváltoztathatatlanba.

 • Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Agresszív kirohanásai miatt csak akkor folytja polgármesteri munkáját Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács vezetője. Mint emlékezetes: az április 8-án momentumos jelöltként induló Lakatosról az elmúlt napokban olyan videó került napvilágra, amelyen a falu lakóit fenyegeti, agresszív kirohanásaival alázza meg sorra.