EUR: 325,62 Ft
CHF: 294,14 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Érd

Küzdelmek a tatamin

Az Érdi Kyokushin Karate Sport Egyesület 1986 óta van jelen Érd sportéletében, 2005 óta önálló sportegyesületként működik. A sportág sajátosságairól és az egyesületről Medgyes Erzsébet négydanos, fekete öves karatemester tájékoztatta a Lokál Extra munkatársát.

– Melyek a kyokushin karate legfontosabb jellemzői?


– Távol-keleti harcművészeti formaként számos tradicionális elemet tartalmaz, amelyek elfogadásával ez a gyakorlók számára életformává válik.

Együtt a társaság apraja-nagyja

A karatéka a karate gyakorlása által fizikálisan fejődik, elsajátítja az önvédelem fogásait, a tradíción keresztül etikát, megfelelő magatartást és életszemléletet tanul, illetve megismerkedik a japán kultúra bölcseletével. A tradicionális karate gyakorlásának több pozitív személyiségformáló hatása is van, így például a hatékonyabb önmegvalósítás, a magasabb szintű önállóság, önbizalom, önérzet és önkontroll elérése.


A megfelelő mozdulatokat kezdetben ellenfél nélkül gyakorolják

– A sportág elemei könnyen elsajátíthatók?

– Kellő szorgalommal igen. Egyébként az edzéseinken kívül a nagyobb versenyek és az övvizsgák előtt hétvégi táborokat is tartunk. Az egyesületben jelenleg tíz mesterfokozatú sportoló, edző, oktató tartja a foglalkozásokat, készíti fel a versenyzőket az övvizsgákra, versenyekre.

A felnőttek mérkőzésén nagyobbak az ütések és rúgások, ám ők már tudnak védekezni

A versenyzők általában magas szinten teljesítenek: kiváló eredményeiknek köszönhetően többen a felnőtt- és ifjúsági válogatott keret tagjai. Edzéseink nyíltak, azokat bárki megnézheti, kipróbálhatja. Jelenleg négy helyen tartunk foglalkozásokat. A Bolyai János Általános Iskolában és az Érdligeti Általános Iskolában általános edzéseket, az Érdi Testakadémián és Diósdon, a Saturn Fitnessben pedig funkcionális edzéseket. Az egyesület sportolói lehetőséget kapnak hazai és nemzetközi versenyeken való szereplésre, hazai és nemzetközi edzőtáborokban való részvételre, majd pedig megfelelő edzettségi szint elérése után övvizsgára.

– Nem veszélyesek ezek a küzdelmek?

– Kétségtelen, hogy a versenyzők knock down szabályrendszerben küzdenek, azaz nem csupán jelzésszerűen, érintéssel visznek be találatot, hanem erőből, aminek akár kiütés lehet az eredménye. Erre fel kell készülni.

A sérülésveszélyt a fejvédőbe épített arcvédő is segít elhárítani

Óvodáskortól a senior korcsoportig lehet részt venni versenyeken. Az óvodások játékos „fej-boka” küzdelmekkel készülnek fel az igazi megmérettetésre.

A fiatalabbak  védőfelszerelésben küzdenek

A legkisebbek természetesen teljes védőfelszerelésben – arcvédős fejvédő, testpajzs, kesztyű, lábszárvédő – küzdenek.

A nagyobbaknál a sisak önmagában is kellő védelmet nyújt
Fotók: kyokushin.erd

A védőfelszerelések a korcsoportokban feljebb haladva folyamatosan csökkennek. A felnőtt versenyzők védőfelszerelés nélkül versenyeznek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.