EUR: 325,31 Ft
CHF: 295,48 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Belföld

Lakat alatt a baloldal ügyvédje

Őrizetbe vették a NAV nyomozói Czeglédy Csabát, az MSZP szombathelyi elnökét, aki ügyvédként több ügyben képviselte az MSZP és a DK prominens politikusait. A diákmunka-szervezés körüli csalásért 2002-ben már jogerősen is elítélt szocialista politikust a hírek szerint most költségvetési csalás gyanúja miatt vitték be.

Négy településen – Szombathely, Sümeg, Csabrendek és Budapest –, öt lakcímen tartottak házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói kedden – írta meg a Pesti Srácok. Szerintük az ügyben őrizetbe vett gyanúsítottak egyike az a Czeglédy Csaba, akit iskolaszövetkezeti ügyletei miatt 2002-ben jogerősen 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, mert az általa vezetett Rébusz Iskolaszövetkezetnél 1998–1999-ben fiktív számlákat szerepeltettek a nonprofit cég könyvelésében, így jogosulatlanul vontak le 4,8 millió forint áfát, és „spóroltak meg” 3 millió 486 ezer forint társasági adót.


A Rébusz akkori budapesti irodája a Baloldali Ifjúsági Tömörülés és a Fiatal Baloldal Köztársaság téri székhelyére volt bejegyezve. Az iskolaszövetkezet igazgatósági elnöke Czeglédy Csaba volt, aki ezt követően is az MSZP szombathelyi képviselője, a megyeszékhely önkormányzatának egészségügyi és ifjúsági, valamint oktatási bizottságának tagja volt, és ma is elnöke a párt szombathelyi alapszervezetének, ahogy a Vas megyei elnökségnek is tagja. Ugyanakkor ügyvédként perben képviselte Gyurcsány Ferencet és Vadai Ágnes DK-alelnököt, és szerepelt Tóbiás József volt MSZP-pártelnök tanácsadójaként.

Czeglédyről az elmúlt hónapokban elsőként az ugytudjuk.hu portál, majd a Pesti Srácok is megírta, hogy cégén, a Rébusz-ítélet után alapított Human Operator Zrt.-n keresztül ma is számos iskolaszövetkezethez kötődik, amelyek közül több is tetemes, százmilliós adótartózást halmozott fel.


A Rébusz Magyarország legnagyobb iskolaszövetkezeteként hirdette magát, olyan cégekhez szervezett diákokat, mint a Tesco vagy a McDonald’s, amelyek a hírek hallatán felül is vizsgálták kapcsolataikat a megnevezett cégekkel. Az ugytudjuk.hu szerint a Rébusz, a Cooperitas, a Kopernikusz, valamint a szintén munkaközvetítéssel foglalkozó és az MSZP-s Czeglédy Csaba érdekeltségébe tartozó Human Operator több szálon kapcsolódik egymáshoz.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje közleményt adott ki, amelyben felkérte az MSZP Etikai Bizottságát, hogy vizsgálja ki az ügyet. A párt vezetését pedig arra kéri, hogy függessze fel az ügyvédi irodával kötött keretszerződését, amíg az ügy nem rendeződik.

NAV: 3 milliárdos kár

– A NAV megerősíti, hogy a Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság pénzügyi nyomozói „munkaerő-közvetítős” ügyben akcióztak tegnap, és őrizetbe vettek több embert, köztük egy ügyvédet – közölte a Lokállal az adóhatóság. Hozzátették: – A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó bűnszervezetet lepleztek le. A több milliárd forintos kárt okozó gyanúsítottakat őrizetbe vették, az érintett cégek és személyek vagyonát zárolták. A gyanú szerint egy férfi éveken keresztül munkavállalókat közvetített különböző áruházláncok részére. Habár az alkalmazottakat az ő vállalkozása felvételiztette és közvetítette ki, különböző, hozzá köthető iskolaszövetkezetek jelentették be őket. Az iskolaszövetkezetek a munkavállalókkal kapcsolatos költségeket egy közbeiktatott cégen keresztül számlázták át a férfi vállalkozásának. Az álcaként kiépített hálózat működésének célja az volt, hogy a munkaerő-közvetítés fiktív számlák mögé bújtatott alászámlázásával áfafizetésüket csökkentsék. Ezen túlmenően a munkavállalók béréből levont személyi jövedelemadót sem utalták át az állami költségvetésnek. Tettükkel összesen több mint 3 milliárd forint kárt okoztak. A pénzügyi nyomozók országosan több mint húsz helyszínen tartottak házkutatásokat; ingatlanokat és bankszámlán fellelt pénzt is zároltak. Intézkedésük az okozott kár megtérülését szolgálja.

Az üggyel összefüggésben az adóhatóság és az ügyészség összesen kilenc embert hallgatott ki bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás
megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsítottakat őrizetbe vették.

Kapcsolódó Cikkek