EUR: 323,46 Ft
CHF: 291,36 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Extra Sopron

Lendvay Márta: anyuka és aranyműves

Hétköznapinak nem nevezhető mesterséget tanult ki a soproni Lendvay Márta. A fiatal anyuka ékszereire egyre többen figyelnek fel.

– Mi is az a mesterség, amit űzöl?
– Az ötvösségen belül különböző speciális részfeladatokat végző szakmákat lehet elsajátítani, mint például aranyműves, aki ékszereket készít aranyból, ezüstből, kőfoglaló, vésnök, lánckészítő. Az én mesterségem az aranyművesség, bár eredetileg az ezüstművesség érdekelt.


Lendvay Márta az egyediségre törekszik munkái során
Fotó: Lendvay Márta

– Miért választottad ezt a különleges szakmát?
– Anno gimnáziumba iratkoztam be, mert most is az a meggyőződésem, hogy a pályaválasztás idején még nem tud dönteni az ember. Aztán hamar kiderült, hogy a művészetek iránti vonzódásom és a barkácsoláshoz, az „anyaghoz” való viszonyom elég erős ahhoz, hogy ezt a gyönyörű szakmát válasszam.
– Mennyire nehéz, mennyit kell hozzá tanulni?
Az ötvösszakma kitanulásához érettségi bizonyítvány szükséges. Kétéves szakmai képzés után akár önálló munka is végezhető, de persze további folytonos tanulás kell hozzá. Kreativitás, kézügyesség, rajzkészség nem árt, de egyedi ékszerek készítőjeként azt látom, hogy fontos a kommunikációs készség is. Ha szabadjára engedhetem tervezéskor a fantáziámat, akkor az ötletnek el kell találnia a viselője karakterét, kívánságát, illetve az ékszernek szakmailag megvalósíthatónak és tartósnak kell lennie. Emellett egyszerre kell menedzselnem magamat, egyeztetni a megrendeléseket, alapanyagot beszerezni, elkészíteni az ékszereket, eladni azokat, és mindemellett úgy beosztani az időt, hogy a két gyermekem legyen az első. Ez egy kis egyéves gyerkőc mellett nem könnyű, ám felettébb izgalmas feladat. Szeretek belemélyedni a munkába, kizárni a külvilágot… Nemsokára megint eljön a saját időm.

Márti mindenféle munkát készít
Fotó: Lendvay Márta

– Mitől válik egyedivé, különlegessé egy ékszer?
– Mióta a saját utamat járom és fával egyedi ékszereket készítek, vonzani kezdtem a különlegesebb ékszerek iránt érdeklődőket. Mivel a fával elkészített ékszerek egészen más kategóriába tartoznak, mint a legtöbb bolt vitrinjeiben megtalálható áruk, már ezzel azt mondhatom, egyedivé válnak a munkáim. Itt nem sorozatgyártás történik, nem jön szembe a közösen megálmodott darab. Természetesen a viselőjétől válik igazán különlegessé egy ékszer, ha valaki a karakterének megfelelő darabot választ, egyetlen, akár nem is csillogó alkotástól ragyogni fog a megjelenése.
– A te munkáidra, ékszereidre, mi a jellemző?
– Ékszereimet főként nemesfémből, aranyból és ezüstből készítem. Néhány éve lettem szerelmes a fába! A dió a kedvenc, de más fát – egzóta wenge, padouk, ében, etimoe – is előszeretettel használok. Letisztult formákban gondolkozom leginkább, például karikagyűrűk esetében a sima nemesfém felületek gyönyörű kontrasztot alkotnak a fával. Hordható, normális méretű darabokat készítek többnyire, mert igazából hozzám is ez áll közel.
– Sopronban mennyire népszerűek az egyedi ékszerek, mekkora az igény rá?
– Az a tapasztalatom, hogy egyre inkább érdekli az embereket az igényesebb, akár saját elképzelések alapján készülő egyedi ékszer. A fiatalok körében népszerűbb a „fás ékszer” kategória. Illetve nagyon sokan keresik az új, általam készített fás karikagyűrűket is, amelyek aranyból elkészítve díszítik viselőik ujját.


 

Fotó: Lendvay Márta

Kapcsolódó Cikkek

 • Nanushka a francia divatfővárost is beveszi

  Nanushka a francia divatfővárost is beveszi

  A ma­gyar di­vat­márka több si­ke­res New York-i be­mu­tató után pén­te­ken a pá­ri­zsi di­vat­hé­ten pre­zen­tálta a 2020-as ta­vasz-nyári kol­lek­ci­ó­ját.

 • Így néznek ki ma a Backstreet Boys tagjai

  Így néznek ki ma a Backstreet Boys tagjai

  Tegnap adott koncertet Budapesten a Backstreet Boys, a fiúzenekar, akik a 90-es években meghódították a világot, azzal együtt pedig milliók szívét. Nem volt olyan tini, akinek ne lett volna tele a szobája a csapat poszterivel, aki ne lassúzott volna a dalaikra a szórakozóhelyeken.

 • Becsajozott Shawn Mendes?

  Becsajozott Shawn Mendes?

  Nemrég jelent meg Shawn Mendes és Camila Cabello közös dala, a Senorita, a rajongók pedig rögtön gyanakodni kezdtek, hogy talán nemcsak munka, hanem szerelem is van a dologban.